14.6 C
Rafina
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Ρόμπιν Σάρμα: Η επιτυχία είναι κάτι πολύ επικίνδυνο (συνέντευξη στον Απόστολο Μαγγηριάδη)

«Ας ορίσουμε μία ημέρα της βδομάδας ως ημέρα αργίας από τις συσκευές, χωρίς καθόλου τεχνολογία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το ηθικό σθένος χρειάζονται επανατροφοδότηση. Εμείς όμως είμαστε συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο. Το να κλείνουμε το τηλέφωνο μία μέρα τη βδομάδα είναι πανίσχυρο», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο συγγραφέας του best seller «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» Ρόμπιν Σάρμα, μοιραζόμενος τις γνώσεις του σε θέματα αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και ηγεσίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ρόμπιν, ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας. Έχεις μιλήσει πολύ στα βιβλία σου για την αρετή της αλλαγής. Ταξιδεύεις πολύ και γνωρίζεις πολύ κόσμο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαβάζουν τα βιβλία σου. Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή;

Ρόμπιν Σάρμα: Από νευροβιολογική άποψη, είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε στη ζώνη άνεσής μας. Όμως, η εξέλιξή μας και όταν βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης, νιώθουμε φόβο. Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει φόβο. Όμως, η ουσία της ηγεσίας και της προσωπικής ανάπτυξης δεν είναι να μένουμε στη ζώνη άνεσης, αλλά να πηγαίνουμε σε μέρη που μας τρομάζουν.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Σε ποια φάση της ζωής σου το συνειδητοποίησες αυτό;

Ρόμπιν Σάρμα: Νομίζω από νωρίς. Κάποτε φοβόμουν πολύ να μιλάω σε κοινό.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και πώς ξεπέρασες τους φόβους σου;

Ρόμπιν Σάρμα: Ξεπέρασα τους φόβους μου κάνοντας εκείνο που με τρόμαζε. Συνέχισα να εξασκούμαι στο ν’ αντιμετωπίζω τους φόβους μου, μέχρι που τους ξεπερνούσα. Χθες μίλησα σε πολύ κόσμο κι ένιωθα πολύ άνετα. Όμως, πολλά χρόνια πριν, αν στεκόμουν μπροστά από 15 άτομα, θα ήμουν τρομοκρατημένος.Το μυαλό όμως είναι κάτι το φοβερό. Έχει ένα χάρισμα που λέγεται νευροπλαστικότητα. Όλοι έχουμε αυτό το χάρισμα της νευροπλαστικότητας. Όσο περισσότερο κάνουμε κάτι με το οποίο νιώθουμε άβολα, σταδιακά γίνεται κανονικότητα. Λατρεύω τη ρήση “Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη στην αρχή, ζόρικη στην πορεία και θαυμάσια στο τέλος”. Όλοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μίλησα με ηγετικές μορφές των επιχειρήσεων και είπαν ότι διάβασαν το βιβλίο σου κι ότι τους έχεις επηρεάσει. Προσπαθώ να καταλάβω αν πιστεύεις ότι η ηγετική ικανότητα είναι ένα ταλέντο το οποίο αναπτύσσεις ή μια αρετή η οποία διδάσκεται.

Ρόμπιν Σάρμα: Θαυμάσια ερώτηση. Και τα δύο, νομίζω. Κάποιοι άνθρωποι έχουν χάρισμα, είναι γεννημένοι ηγέτες.Ο Στιβ Τζομπς, για παράδειγμα. Ή ο Ίλον Μασκ, που είναι οραματιστής. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι χαρισματικοί οραματιστές,εκπληκτικοί στην επικοινωνία ή να έχουν τη γενναιότητα που έχουν άλλοι, αλλά με τη βοήθεια ενός καλού μέντορα, με την εξάσκηση, με τη μάθηση, γίνονται καλύτεροι ηγέτες. Ορισμένα στοιχεία είναι έμφυτα, άλλα μαθαίνονται με εξάσκηση.

Απόστολος Μαγγηριάδης:Μια Σχολή Επιχειρήσεων είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος; Η δια βίου μάθηση; Ποιο είναι το μυστικό εδώ;

Ρόμπιν Σάρμα: Δεν ξέρω αν υπάρχουν μυστικά. Πρέπει απλά να σηκώνεις τα μανίκια και να κάνεις το σωστό.Αυτό κάνει τη διαφορά. Ναι, και το να μαθαίνεις από τις επιχειρήσεις στην πράξη. Οι σχολές είναι σημαντικές φυσικά, αλλά το ν’ ασχολείσαι στην πράξη είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης. Εξάλλου, η ζωή είναι συχνά ο καλύτερος δάσκαλος. Επίσης, συχνά ο πόνος, οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Από τις αντιξοότητες μαθαίνουμε πόσο δυνατοί είμαστε. Γινόμαστε πιο σοφοί και συμπονετικοί σε δύσκολους καιρούς.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μιας και αναφέρθηκες σε αυτό, στην ομιλία σου είπες, “Τίποτα δεν αποτυγχάνει όσο η επιτυχία”. Θα ήθελα να το εξηγήσεις αυτό στους τηλεθεατές μας.

Ρόμπιν Σάρμα: Όταν είσαι στο ζενίθ της επιτυχίας, είτε ως επιχειρηματίας είτε ως άτομο, είσαι στην πιο ευάλωτη φάση σου.Στη Ρώμη υπήρχαν σκλάβοι των οποίων η δουλειά ήταν να ψιθυρίζουν στο αυτί του Στρατηγού, “Memento homo, memento homo”. Δηλαδή, “Να θυμάσαι, είσαι απλά άνθρωπος”. Η επιτυχία είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, επειδή οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι θεοί, όχι απλώς άνθρωποι. Αυτό είναι ύβρις. Οι άνθρωποι ερωτεύονται τον εαυτό τους. Οι εταιρείες ερωτεύονται την επιτυχία τους. Τη στιγμή που θα ερωτευτείς την επιτυχία σου και θεωρήσεις ότι ο κόσμος σου θα είναι πάντα εκεί, χάνεις τον στόχο σου. Παύεις να καινοτομείς και να εκπλήσσεις τους πελάτες σου, παύεις να δουλεύεις σκληρά και να σηκώνεσαι στις 5 π.μ. Παύεις να μαθαίνεις. Κι αυτή είναι η αρχή της απαξίωσης ή του τέλους.

Απόστολος Μαγγηριάδης:Βρέθηκες ποτέ εσύ σε αυτή τη θέση;

Ρόμπιν Σάρμα: Προσπαθώ πολύ σκληρά… Ακόμη και σήμερα το πρωί στις προσευχές μου,ζήτησα να παραμείνω ταπεινός, να παραμείνω προσγειωμένος. Σήμερα το πρωί πήγα στο πάρκο απέναντι, κάθισα εκεί κι έπιασα συζήτηση με κάποιον. Ήταν μια συζήτηση απλή, που σε κρατά προσγειωμένο. Διότι πιστεύω ότι όσο περισσότερο επηρεάζουμε τον κόσμο, τόσο πιο εύκολο είναι να ερωτευτούμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Το βλέπω να συμβαίνει σε αθλητές, σε επιχειρηματίες, όπως και σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Νομίζουν ότι δεν μπορούν ν’ αποτύχουν.

Απόστολος Μαγγηριάδης:Αναφέρθηκες στους αθλητές, που είναι ένα καλό παράδειγμα. Βλέπουμε πολλούς αθλητές που είναι επιτυχημένοι, που καταρρίπτουν τα ρεκόρ τους και κερδίζουν μετάλλια. Και μετά τι;

Ρόμπιν Σάρμα: Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο να γίνεις πρωταθλητής και στο να γίνεις θρύλος.Πολύ λίγοι αθλητές κερδίζουν Ολυμπιακό μετάλλιο, για παράδειγμα. Πολύ λίγοι αθλητές γίνονται πρωταθλητές. Ένας θρυλικός αθλητής, όμως, φτάνει στην κορυφή του βουνού και βλέπει άλλα βουνά. Για παράδειγμα, ο Κόμπι Μπράιαντ. Κέρδισε ένα πρωτάθλημα και την επόμενη μέρα επέστρεψε στην προπόνηση.Πολλοί αθλητές, όμως, κερδίζουν ένα πρωτάθλημα και μετά χάνουν τον στόχο τους. Προσελκύονται από άλλα γυαλιστερά παιχνίδια και θέλουν να παρτάρουν, να κάνουν διάφορα και η προσοχή τους αποσπάται. Όταν συμβεί αυτό…Ο Μάικ Τάισον, για παράδειγμα. Όταν ήταν στην ακμή του, έκανε μόνο τρία πράγματα:προπονούνταν, κοιμόταν κι έτρωγε. Όταν όμως έφτασε στην κορυφή, άρχισαν οι περισπασμοί.Και είδαμε τι συνέβη με τις ικανότητές του.

Απόστολος Μαγγηριάδης:Απολύτως. Η ζωή μας όμως είναι γεμάτη περισπασμούς. Καταλαβαίνω ότι μιλάς για την αρετή της προσήλωσης. Πώς την αναπτύσσεις; Πώς καταφέρνεις να μένεις προσηλωμένος;

Ρόμπιν Σάρμα: Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να είναι μινιμαλιστές. Αν δούμε τους σπουδαίους τραγουδιστές και καλλιτέχνες, ήταν πολύ καλοί σε ένα πράγμα. Πώς αναπτύσσουμε την προσήλωσή μας; Τελειοποιώντας την τέχνη της ευγενικής άρνησης. Ο Κομφούκιος είπε, “Όποιος κυνηγά δύο λαγούς, δεν πιάνει κανέναν”. Προσπαθούμε λοιπόν να μάθουμε πώς να κατανοούμε τις προτεραιότητές μας. Και μετά πρέπει να έχουμε την αυτοπειθαρχία να απορρίψουμε όλες τις προσκλήσεις και τα θέλγητρα. Δεύτερον, πιστεύω ότι μπορείς ν’ αλλάξεις τον κόσμο ή να παίζεις με το κινητό σου. Όχι και τα δύο. Η τεχνολογία είναι ένας εκπληκτικός υπηρέτης. Δεν μπορούμε ν’ αρνηθούμε ότι είναι φοβερό εργαλείο, αν το εκμεταλλευόμαστε σωστά. Πολλοί από εμάς όμως είμαστε εθισμένοι στην καταστροφή. Είμαστε εθισμένοι στα τηλέφωνά μας.

Απόστολος Μαγγηριάδης:Συγγνώμη που σε διακόπτω, αλλά πολλοί παραπονιόμαστε… Εγώ παραπονιέμαι, πασχίζω να ισορροπήσω την προσωπική και την επαγγελματική μου ζωή. Η τεχνολογία κάποιες φορές είναι υπηρέτης, όπως είπες, όμως άλλες φορές είναι φυλακή. Το ερώτημα λοιπόν είναι: υπάρχει τρόπος, για να διαχωρίσουμε αυτά τα δύο; Μπορούμε να διαφυλάξουμε τον προσωπικό μας χρόνο;

Ρόμπιν Σάρμα: Απολύτως. Μια απλή ιδέα είναι οικογενειακό γεύμα δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα, όπου όλοι κλείνουν το τηλέφωνό τους. Τόσο απλό. Δεύτερον, κάτι που αποκαλώ “ημέρα χωρίς συσκευές”. Μιλάω για αυτό στο βιβλίο “Το κλαμπ των 5 π.μ.”. Ας ορίσουμε μία ημέρα της βδομάδας ως ημέρα αργίας από τις συσκευές, χωρίς καθόλου τεχνολογία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το ηθικό σθένος χρειάζονται επανατροφοδότηση. Εμείς όμως είμαστε συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο. Το να κλείνουμε το τηλέφωνο μία μέρα τη βδομάδα είναι πανίσχυρο. Και κάτι άλλο: η “ψηφιακή υγιεινή”. Στην περίπτωσή σου, ίσως να αφιερώνεις τα πρωινά στον εαυτό σου. Αποσυνδέεσαι, κάθεσαι στο γραφείο σου, σκέφτεσαι στρατηγικές, σχεδιάζεις τις συνεντεύξεις σου. Επί τρεις ώρες κλεισμένος σε μια “σπηλιά” όπου στοχάζεσαι, οργανώνεις στρατηγικές και δημιουργείς. Το θέμα είναι να θέτεις σαφή όρια.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των οθονών, βρίσκω πολύ δύσκολη τη συγκέντρωση και την προσήλωση. Γίνεται λόγος για επιδημία αδυναμίας συγκέντρωσης στον κόσμο μας. Φυσικά, αυτό επηρεάζει τον εαυτό μας, αλλά και τις σχέσεις μας. Πιστεύεις πως υπάρχει κάποια θεραπεία γι’ αυτό;

Ρόμπιν Σάρμα: Πρέπει ν’ αφήσουμε κάτω τα τηλέφωνα και να μιλάμε με τους ανθρώπους. Ανέφερες την προσωπική ζωή. Με τα παιδιά έχουμε μικρό περιθώριο ευκαιριών. Μόλις αυτό το περιθώριο κλείσει, είναι δύσκολο να το ξανανοίξουμε. Έχω συνεργαστεί με πάμπλουτους και πολλές επιτυχημένες εταιρείες. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους φτάνουν στην κορυφή. Έχουν τα πάντα, αλλά είναι φτωχοί. Θα κυκλοφορήσει το βιβλίο “Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήματα”. Πολλοί πλούσιοι είναι πολύ φτωχοί στο πνεύμα. Ήταν στο τηλέφωνο και σκέφτονταν για επιχειρήσεις στο σπίτι τους, κι έχασαν το περιθώριο ευκαιριών με τα παιδιά τους. Δεν έχουν σύνδεση με την οικογένειά τους. Ας κατανοήσουμε ότι η τεχνολογία είναι εξαίρετος υπηρέτης, ας χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο όταν χρειάζεται, αλλά να θέτουμε όρια και να θυμόμαστε ότι οι επιχειρήσεις αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις. Βλέπω ανθρώπους σε επαγγελματικά δείπνα να ελέγχουν το τηλέφωνό τους. Θα έλεγα ότι αυτό είναι αγένεια. Βλέπω οικογένειες γύρω από το τραπέζι σε εστιατόρια όπου τα παιδιά και οι γονείς είναι πάνω από ένα τηλέφωνο. Δεν κρίνω, απλώς το αναφέρω.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Καμιά φορά οι γονείς αναγκάζονται να δώσουν στα παιδιά το κινητό, επειδή θέλουν να φάνε. Είναι μια αντιμετώπιση.

Ρόμπιν Σάρμα: Είναι μια αντιμετώπιση, αλλά η δουλειά μας ως γονείς… Έχω δύο παιδιά. Η δουλειά μας είναι να είμαστε γονείς, όχι να επιτρέπουμε σε μια συσκευή να μεγαλώνει τα παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Βλέπεις καμιά σημαντική αλλαγή στον τρόπο που οι νέες γενιές αντιμετωπίζουν τις αρετές στις οποίες αναφέρεσαι;

Ρόμπιν Σάρμα: Απολύτως.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Για παράδειγμα;

Ρόμπιν Σάρμα: Η ανθρώπινη επαφή. Οι ανθρώπινες επαφές είναι σημαντικές. Στην εταιρεία σου πρέπει να έχεις επαφή με την ομάδα σου σε βαθύ, ανθρώπινο επίπεδο. Για να κλείνεις συμφωνίες, πρέπει να έχεις επαφή με τους πελάτες σου. Μια καλή οικογενειακή ζωή απαιτεί βαθιά επαφή. Θεωρώ ότι κάποια άτομα νεαρότερης ηλικίας είναι τόσο εθισμένα στις συσκευές τους, που αδυνατούν να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι μια αλλαγή αξιών που παρατηρώ. Δεύτερον, ζούμε σ’ έναν κόσμο που όλα φτάνουν σ’ εμάς ταχύτατα. Οι πληροφορίες φτάνουν σ’ εμάς ταχύτατα. Έχουμε ξεχάσει τη δύναμη της αρετής της υπομονής. Κάθε μορφή επιδεξιότητας απαιτεί χρόνια εξάσκησης. Κάθε μορφή σπουδαίας τέχνης απαιτεί υπομονή. Οι σπουδαίοι πρωταθλητές στο σκάκι ή οι αθλητές των Ολυμπιακών… Είμαστε στην Αθήνα. Όλα αυτά απαιτούν πειθαρχία για καιρό και υπομονή. Κάποια νεαρά άτομα τα θέλουν όλα εδώ και τώρα, αντί να παίρνουν τον χρόνο να επικεντρώνονται σε ένα πράγμα και να δείχνουν υπομονή.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αναφέρεσαι στις ήπιες δεξιότητες, που είναι πολύ σημαντικές. Έχεις κάνει λόγο γι’ αυτές στο βιβλίο σου, όπως για την ενσυναίσθηση, την επιμονή, την αντοχή, την προσαρμογή και την προσαρμοστικότητα. Πότε διδάσκεται ο άνθρωπος αυτές τις αρετές; Στα πρώτα στάδια της ζωής του, όπως ανέφερες μόλις, ή πρόκειται για δεξιότητες που αποκτά στην ενήλικη ζωή ή στα χρόνια των σπουδών του;

Ρόμπιν Σάρμα: Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις δεξιότητες δεν διδάσκονται από νωρίς. Μακάρι να διδάσκονταν στα σχολεία. Θαυμάζω πολύ τους Σπαρτιάτες πολεμιστές και την εκπαίδευση που λάμβαναν. Και μιλάμε για σκληρή εκπαίδευση. Η σκληρή εκπαίδευση δημιουργεί δυνατούς ανθρώπους. Θαυμάζω πολύ τους δασκάλους των σχολείων, αλλά δεν διδάσκουμε στα παιδιά αρετές χαρακτήρα. Έτσι, ως ενήλικες μετά δεν ξέρουμε πώς να στοχοπροσηλωνόμαστε. Δεν ξέρουμε τη σπουδαιότητα του να ξυπνάς νωρίς. Έγραψα γι’ αυτή στο “Κλαμπ των 5 π.μ.”. Ο τρόπος που ξεκινάς τη μέρα σου επηρεάζει δραματικά την εξέλιξή της. Δεν μας διδάσκουν πώς να επικοινωνούμε. Δεν μας μαθαίνουν για τη δύναμη του διαλογισμού, της προσευχής, του οραματισμού και της καταγραφής. Είναι δεξιότητες που μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς. Κάποιοι άνθρωποι τις ανακαλύπτουν μέσω των βιβλίων ως ενήλικες. Δεν νομίζω όμως ότι διδάσκονται στα σχολεία.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Χάνεις ποτέ το εγερτήριο στις 5 το πρωί;

Ρόμπιν Σάρμα: Ναι. Αν ταξιδεύω και όταν ξυπνάω νιώθω κουρασμένος, τότε ακούω το σώμα μου και του δίνω την ξεκούραση που χρειάζεται.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κι από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Ρόμπιν Σάρμα: Ήσουν χθες στην ομιλία μου. Το να στέκεσαι στη σκηνή μπροστά σε 3.000 άτομα που έχουν τη γενναιότητα να κοιτάξουν τον εαυτό τους και να εξελιχθούν σε καλύτερους ηγέτες και ανθρώπους, που θέλουν να γίνουν καλύτεροι οικογενειάρχες και μέλη της κοινωνίας αυτό με εμπνέει βαθιά. Οι αναγνώστες μου, λοιπόν, με εμπνέουν. Οι γονείς μου με εμπνέουν. Ο πατέρας μου είναι 86 ετών κι είναι από τους καλύτερους ανθρώπους που ξέρω. Το ίδιο και η μητέρα μου. Οι δυο τους με εμπνέουν. Και μετά, μ’ εμπνέουν άνθρωποιόπως ο Νέλσον Μαντέλα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Γιατί;

Ρόμπιν Σάρμα: Ήταν στη φυλακή για 27 χρόνια και όταν αποφυλακίστηκε, τους συγχώρεσε. Ήταν στη φυλακή για 27 χρόνια και αντί να είναι πικρόχολος, βρήκε με κάποιον τρόπο τη θέληση να γίνει σπουδαίος ηγέτης. Αυτό εμπνέει πολύ. Κι εμείς παραπονιόμαστε για μια πτήση που καθυστέρησε. Ήταν στη Νήσο Ρόμπεν για 18 χρόνια της ζωής του. Δεν του επιτράπηκε να βγει ούτε για να παραστεί στην κηδεία του γιου του, που σκοτώθηκε σε τροχαίο. Και παρ’ όλα αυτά, συγχώρεσε τον κόσμο. Σε κάθε φωτογραφία του μετά την αποφυλάκισή του,χαμογελάει.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ναι, δεν το είχα προσέξει ποτέ. Καλή παρατήρηση. Σου αρέσουν επίσης το διάβασμα και τα ταξίδια; Μιλάω για την άντληση έμπνευσης. Το να γνωρίζεις ανθρώπους σού δίνει περισσότερα κίνητρα, για να γράφεις και να αναλύεις τις σκέψεις σου;

Ρόμπιν Σάρμα: Ένας ηγέτης δεν μπορεί να εμπνεύσει, αν δεν εμπνέεται και ο ίδιος. Ο μόνος τίτλος που έχει σημασία είναι CIO: “Ανώτατος Εμπνέων Σύμβουλος”. Προσωπικά, λατρεύω τα ταξίδια. Αντλώ πολλή έμπνευση από την αρχιτεκτονική, τις συζητήσεις… Λατρεύω τις γκαλερί. Αγαπώ πολύ την τέχνη, μ’ αρέσει να πηγαίνω σε γκαλερί. Ναι, διαβάζω τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα. Το αποκαλώ “εξηντάλεπτη σπουδή”. Η παιδεία είναι εμβολιασμός κατά των διαταραχών. Διαβάζω πάντα. Όταν κάνω τη ρουτίνα μου στις 5 το πρωί, ακούω podcast και ηχητικά βιβλία. Γεμίζω πάντα το μυαλό μου με ενδιαφέρουσες ιδέες. Και συχνά, αντιθετικές ιδέες. Θεωρώ σημαντικό να μην ακούμε τις ιδέες που μας αρέσουν. Ας ακούμε ιδέες από άτομα που μοιράζονται πληροφορίες με τις οποίες δεν συμφωνούμε. Χάρη σε τέτοια πράγματα παραμένουμε περίεργοι.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Γιατί ηχητικά βιβλία και όχι κανονικά βιβλία;

Ρόμπιν Σάρμα: Σε ό,τι αφορά τη μάθηση, είμαι ακουστικός τύπος. Επίσης, μπορεί να βρίσκομαι στο αεροπλάνο, στο μπακάλικο, να περπατάω σ’ αυτό το κομμάτι της Αθήνας και ν’ ακούω ένα βιβλίο. Σαν φορητή μάθηση

Απόστολος Μαγγηριάδης: Και δεν σου αποσπάται η προσοχή.

Ρόμπιν Σάρμα: Όχι, λατρεύω τα ηχητικά βιβλία. Έχουν γίνει πολύ δημοφιλή πλέον. Εγώ ακούω ηχητικά βιβλία εδώ και 20 χρόνια.Είναι κάτι που μ’ έχει μεταμορφώσει. Αντί να περπατάω και να ονειροπολώ, ακούω τη βιογραφία του Στιβ Τζομπς, ένα βιβλίο ψυχολογίας ή σχετικό με την επικοινωνία και την πνευματικότητα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Τέλος, θα μας μιλήσεις λίγο για το νέο σου βιβλίο;

Ρόμπιν Σάρμα: Φυσικά. Τιτλοφορείται “Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήματα”. Θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 9 Απριλίου. Αφορά την ιδέα ότι η κοινωνία έχει πει πως για να είσαι πλούσιος, πρέπει να έχεις μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχών και πολλά λεφτά. Όλοι όμως έχουμε γνωρίσει ανθρώπους με πολλά χρήματα, αλλά κενούς. Πιστεύω ότι υπάρχουν οκτώ μορφές πλούτου. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν μορφές πλούτου που δεν έχουν καμία σχέση με οικονομικούς πόρους. Γύρω από αυτό περιστρέφεται το βιβλίο.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR