15.6 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Περιορίζοντας το Αποτύπωμα που Προκαλούν οι Καθημερινές μας συνήθειες στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

Περιορίζοντας το Αποτύπωμα που Προκαλούν οι Καθημερινές μας Συνήθειες στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

Συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και την KORRES

Στη δύσκολη μάχη που δίνει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προστασία των θαλασσών μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας και τους πολίτες, καθώς ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, εάν αλλάξει τις καθημερινές του καταναλωτικές συνήθειες – ιδίως αυτές που σχετίζονται με το βαρύ αποτύπωμα που αφήνουμε καθημερινά στο φυσικό περιβάλλον, συχνά άθελά μας.

Με αυτόν τον στόχο το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ενώνει τις δυνάμεις του κυρίως με ελληνικές εταιρείες που έχουν πάρει τη συνειδητή απόφαση να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να περιορίσουν και σταδιακά να εξαλείψουν τα επικίνδυνα χημικά που αυτά περιέχουν. Επιθυμία τους είναι να συμβάλουν έμπρακτα τόσο στην προστασία της υγείας των καταναλωτών τους, όσο και στις επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση τους στο φυσικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο βασίζεται και η συνεργασία με την εταιρεία KORRES που μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία και αρχές, έχοντας επενδύσει από τη δεκαετία του ’90 στα φυσικά προϊόντα και η οποία με το ευρύ και διεθνές επικοινωνιακό της δίκτυο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην διάδοση αυτού του μηνύματος και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των θαλασσών μας.

Ως πρώτο βήμα αυτής της συνέργειας, έλαβε χώρα μία κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με εξαιρετική απήχηση σε περισσότερους από 300 δημοσιογράφους και influencers από 10 χώρες, με στόχο την ενημέρωσή τους σε θέματα θαλάσσιας προστασίας. Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου ήταν η νέα φιλική προς το περιβάλλον – αντηλιακή συλλογή που πλέον διατίθεται στην παγκόσμια αγορά και η υποστήριξη της KORRES προς μία σημαντική δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος που αφορά την υποβρύχια επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Τα δάση των θαλασσών μας

Παρόλο που τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι προστατευόμενα ως οικότοπος υψηλής προτεραιότητας, καθώς και ιδιαίτερής σημασίας για την υγεία και παραγωγικότητα των θαλασσών μας λίγοι μόνο το γνωρίζουν και ακόμα περισσότεροι είναι όσοι τα αποφεύγουν όταν τα συναντήσουν στα παράκτια νερά. Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελούν σημαντικό σύμμαχό μας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων στης κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα συγκριτικά με τα τροπικά δάση. Περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων βρίσκουν καταφύγιο στα λιβάδια. Λόγω του ιδιαίτερα αργού ρυθμού ανάπτυξης τους (6cm/χρόνο), όταν καταστραφεί ένα λιβάδι Ποσειδωνίας στα βαθύτερα νερά μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 100 χρόνια για να ξανασχηματιστεί. Αυτό προσδίδει μεγάλη ευθύνη σε εμάς εδώ στην Ελλάδα, καθώς στα νερά μας επιβιώνουν ακόμα κάποιες από τις μεγαλύτερες εκτάσεις θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας που έχουν απομείνει στον κόσμο. Και για όσους δεν κατανοούν την σημασία των φυσικών πόρων, να τονίσουμε και την αξία των υπηρεσιών οικοσυστήματος που προσφέρουν στον άνθρωπο τα λιβάδια Ποσειδωνίας, η οποία σύμφωνα με σχετική έρευνα εκτιμάται ότι φτάνει τα € 150.000.000/χλμ2.

Μία από τις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες που προκαλούν βαρύ αποτύπωμα στα θαλάσσια οικοσυστήματα και είδη, είναι η ευρεία χρήση των κοινών αντηλιακών. Στην πλειονότητά τους περιέχουν χημικά τα οποία είναι οικοτοξικά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και επιβλαβή για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα οι σιλικόνες που περιέχουν κατακάθονται στον πυθμένα και επιβαρύνουν τα είδη που ζουν σε αυτόν, ενώ τα πολλά από τα χημικά φίλτρα που περιέχουν, είναι τοξικά για τη θαλάσσια πανίδα, ενώ επίσης παρεμποδίζουν και την φωτοσύνθεση των θαλάσσιων φυτών.

Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η επιβάρυνση που προκαλείται στην Ελλάδα που σε μία κανονική χρονιά δέχεται ετησίως 34 εκ. επισκέπτες. Με μία συντηρητική εκτίμηση χρήσης 1 φιάλης αντηλιακού /άτομο, αθροιστικά μαζί με τους Έλληνες υπολογίζεται ότι καταναλώνονται τουλάχιστον 11.000m3 (4.000 τόνοι) αντηλιακού/ έτος, σημαντικό μέρος των οποίων καταλήγει στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αναλογιζόμαστε λοιπόν τις δραματικές επιπτώσεις που αυτό προκαλεί στη θαλάσσια ζωή.

Στόχος μας είναι να βλέπουμε ολοένα και περισσότερα προϊόντα να αλλάζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ολοένα και περισσότερους πολίτες να κάνουν συνειδητοποιημένες επιλογές για να μειώνουν το αποτύπωμα που προκαλεί η καθημερινή τους ζωή στο φυσικό περιβάλλον.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR