11.2 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Παραλία Μαρίκες: Ρεπορτάζ της Κατερίνας Τράση στην εφημερίδα Polis και η επιστολή του Ηλία Ταρναρά από τον σύλλογο Νηρέας

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αφορμή για το πρώτο μας άρθρο με τίτλο Ραφήνα: Ατύχημα στις Μαρίκες- παιδί γλίστρησε στα βράχια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, στάθηκε το ατύχημα ενός παιδιού, στις 16 Αυγούστου. Ο άτυχος νεαρός,, γλίστρησε στα βράχια και έσπασε το χέρι του. Από την ημέρα εκείνη, γινόμαστε δέκτες πληροφοριών για καθημερινά ατυχήματα στα βράχια. Λίγες ημέρες μετά, δημοσιεύσαμε δεύτερο ρεπορτάζ με τίτλο Μαρίκες: Γυναίκα τραυματίστηκε την Κυριακή στα βράχια- έπεσε και ο ναυαγοσώστης που έτρεξε για βοήθεια!  όταν γυναίκα χτύπησε άσχημα μετά από πτώση της στο ίδιο σημείο. Όταν έτρεξε ο ναυαγοσώστης να την βοηθήσει, γλίστρησε επίσης και έπεσε, αλλά τον έσωσε η καλή φυσική του κατάσταση.

Ξεκινώντας την έρευνά μας, ακούσαμε κάποιες μαρτυρίες,  ότι δεν είναι φυσικά βράχια αλλά τσιμέντα που ρίχτηκαν εκεί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Δεν γνωρίζουμε αν είναι αστικός μύθος, αλλά  μας ανέφεραν κάποιον που εργάστηκε εκείνη την εποχή στο σημείο. Εμείς πάντως δεν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε. Κατόπιν ήρθε η ώρα για ρεπορτάζ στην εφημερίδα Polis

Ξεκινώντας, στείλαμε επιστολή στον Ο Λ Ρ, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει εδώ και δεκαετίες η παραλία. Το ερώτημα που απευθύναμε ήταν αν τα πετρώματα είναι φυσικοί σχηματισμοί γεωλογικής αξίας, ή ανθρώπινη παρέμβαση (σκυρόδεμα) και ζητήσαμε εάν έχει γίνει οιαδήποτε ενέργεια ή μελέτη. Επίσης ζητήσαμε στατιστικά στοιχεία για τους τραυματισμούς που έχουν συμβεί τις δύο τελευταίες σαιζόν στην συγκεκριμένη παραλία.

Η απάντηση ήταν άμεση από την ΟΛΡ ΑΕ., πληροφορώντας μας ότι οι υφιστάμενοι πλακώδεις σχηματισμοί είναι φυσικοί. Πρόκειται για σχηματισμό ψηφιδοπαγών αιγιαλών(beach rocks), οι οποίοι σχηματίζονται με συνεκτικοποίηση του αμμώδους και κροκαλώδους υλικού της παραλίας και παρατηρούνται από την ακτογραμμή και μέχρι την βυθομετρική των 40-50 cm. Το συνδετικό υλικό των κόκκων συντίθεται από ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο αποτίθεται ανάμεσα στους κόκκους. Η χημική απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου λαμβάνει χώρα στην παράκτια ζώνη, όπου το γλυκό νερό υπογείως καταλήγει στην ακτή και αναμιγνύεται με το έντονα αλκαλικό θαλασσινό νερό. Μάλιστα ο ΟΛΡ μας πληροφορεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ειδική Περιβαλλοντική μελέτη η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία ΄΄Εργαστήρια Σύμβουλοι Α,Ε” σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ για λογαριασμό του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέας, το έτος 2006, και την οποία κατέθεσε στον ΟΛΡ ΤΟ 2013. Από την μελέτη αυτή προκύπτει ότι δεν πρόκειται για σκυρόδεμα, αλλά για φυσικούς σχηματισμούς.

Ο Οργανισμός μας ενημερώνει επίσης ότι το 2011 είχε εκπονηθεί μελέτη τοποθέτησης πλωτής εξέδρας εποχιακής χρήσης, η οποία δεν υλοποιήθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής. Όσο για τους τραυματισμούς, μας πληροφόρησαν πως δεν έχουν ενημερωθεί(ακολυθεί η απαντητική επιστολή του Ο.Λ Ρ στην Κατερίνα Τράση.

Η επόμενη επαφή μας ήταν με τον επί χρόνια Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέας κ Ηλία Ταρναρά ζητώντας να μάθουμε την άποψή τους. Αφού μας αναφέρει για την μελέτη που εκπονήθηκε, και σας ενημερώσαμε παραπάνω, και τα βασικά σημεία που μας τόνισε ήταν τα εξής:

 

  • Είναι ΜΥΘΟΣ ότι τα βράχια στην παραλία είναι τσιμέντα που προέκυψαν από δραστηριότητες των Γερμανών στην κατοχή. Σύμφωνα με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (βλ.μελέτη) Προφανώς, η διαδικασία αυτή συντελείται πολλές χιλιετίες πριν την άφιξη των ναζιστικών στρατευμάτων και θα συνεχίσει να εξελίσσεται αν δεν μας προκύψει κάποια «μοιραία» ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Είναι ΜΥΘΟΣ ότι μια παρέμβαση, ακόμα και τοπικού χαρακτήρα, θα αφήσει ανεπηρέαστη τη φυσική λειτουργία της παραλίας. Τα βράχια, μαζί με τα λιβάδια ποσειδωνίας, προστατεύουν την παραλία από διάβρωση και η – έστω και τοπική – αφαίρεση τους θα κινητοποιήσει φυσικούς μηχανισμούς που θα αλλοιώσουν πλήρως τη σημερινή εικόνα της παραλίας. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για μια «μη αντιστρεπτή μεταβολή» που δεν αντιμετωπίζεται με τσιμέντα και πρόχειρες παρεμβάσεις.
  • Είναι ΜΥΘΟΣ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εισόδου στη θάλασσα, παρά μόνο από τα βράχια. Η φύση έχει, από μόνη της, προνοήσει για την ύπαρξη δύο προσβάσεων στην παραλία Μαρίκες. Στη βόρεια πλευρά της παραλίας, δίπλα στην παραδοσιακή οικία «Μαρίκες», υπάρχει διάδρομος πρόσβασης χωρίς βράχια, με άμμο και ψιλά χαλίκια. Και στη νότια πλευρά της παραλίας, προς τη μικρή προβλήτα που αποτελεί το όριο της παραλίας, υπάρχει ολόκληρη ζώνη, μήκους περίπου 100 μέτρων, όπου δεν υφίστανται καν βράχια.
  • Είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ότι η μεγάλη απόσταση – περισσότερο από 500 μέτρα – ανάμεσα στις 2 μη βραχώδεις εισόδους αποτελεί πρόβλημα για ορισμένους λουόμενους. Ο Σύλλογος ΝΗΡΕΑΣ, στα τέλη του 2019, ξεκίνησε να διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «περάσματος» προς τη θάλασσα, επάνω στα βράχια και κοντά στο μέσο της παραλίας, με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται βλάβη στο φυσικό περιβάλλον και να είναι βιώσιμη και ασφαλής η λειτουργία του. Επίσης, επειδή πολλά ακούγονται για ράμπες και μόνιμες κατασκευές επάνω στην παραλία, καλό θα ήταν να ζητείται πάντοτε η άποψη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας για ζητήματα αισθητικής του τοπίου της παραλίας Μαρίκες, με δεδομένο ότι αυτό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του αρχαιολογικού χώρου του Ασκηταριού.
  • Είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ότι μεγάλο μέρος των λουόμενων, ακόμα και αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι, αγνοούν την ύπαρξη των δύο μη βραχωδών προσβάσεων της παραλίας. Έτσι δεν αξιοποιούν τις εναλλακτικές λύσεις που έχει προσφέρει η φύση και θέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο όταν τα μελτέμια είναι ισχυρά, αλλά και όταν διέρχονται με μεγάλη ταχύτητα πλοία που προκαλούν αιφνιδιαστικό κυματισμό, ο οποίος συχνά είναι πιο επικίνδυνος από το φυσικό κύμα.

Ηλίας Ταρναράς

Μελετητής υδραυλικών έργων και Περιβαλλοντικών Υποδομών

Αγαπητοί αναγνώστες η έρευνά μου δεν θα σταματήσει εδώ. Σε ερώτηση που έκανα στον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνού σε ποιες κινήσεις θα προβεί σε λίγους μήνες, όταν οι Μαρίκες περάσουν πλέον στην δικαιοδοσία του δήμου, μου  απάντησε ότι είτε είναι φυσικοί, ή τεχνητοί οι σχηματισμοί αυτοί,  άμεση προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και θα πρέπει να δημιουργηθεί ασφαλής πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο κ. Ηλίας Ταρναράς έστειλε σήμερα 14/9/2022 την επιστολή αυτή στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, στο Δήμο Ραφήνας -Πικερμίου και σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ. Ακολουθούν το δημοσίευμα της εφημερίδας POLIS, η επιστολή του κ.Ταρναρά και η απάντηση του Ο.Λ. Ρ . Ρεπορτάζ Κατερίνα Τράση

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να μαθαίνετε όλα τα νέα και να ειδοποιήστε για όλες τις ζωντανές μας μεταδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR