Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2025, η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού βιώνει έντονη σεισμική δραστηριότητα, με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ να καταγράφει πάνω από 7.700 σεισμούς, εκ των οποίων περισσότεροι από 6.100 είχαν μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 1.0.
Εξέλιξη της Σεισμικής Δραστηριότητας
Στις 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 1.0, ελαφρώς μειωμένοι σε σύγκριση με τους περίπου 1.450 σεισμούς της 3ης Φεβρουαρίου. Το μέγιστο μέγεθος έφτασε τα 4.9-5.0 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκαν 21 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0 και 9 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.5.
Η κατανομή των επικέντρων στις 4 Φεβρουαρίου ήταν παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης ημέρας, με τους περισσότερους σεισμούς να εντοπίζονται κοντά στην Άνυδρο. Προς το τέλος της ημέρας, τα επίκεντρα ευθυγραμμίστηκαν σε διεύθυνση νοτιοδυτικά-βορειοανατολικά, νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ μέρος της δραστηριότητας διασκορπίστηκε βόρεια της Ανύδρου.
Στις 5 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα συνέχισε να μετακινείται προς τα βορειοανατολικά με παρόμοιο ρυθμό. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (μεγέθους μεγαλύτερου ή ίσου του 4.0) εντοπίστηκαν βόρεια της Ανύδρου, σε αποστάσεις έως περίπου 6 χλμ. Την ίδια ημέρα, καταγράφηκαν πάνω από 120 σεισμοί, εκ των οποίων 19 με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος 5.1.
Κατά τις πρώτες ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 30 σεισμοί, εκ των οποίων 11 με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0 και 5 με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.5, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4.6 Ρίχτερ. Οι περισσότεροι σεισμοί σημειώθηκαν νοτιοδυτικά της Ανύδρου.
Κίνδυνος Κατολισθήσεων
Εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα η Σαντορίνη, αντιμετωπίζει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις. Η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία περιλαμβάνουν καταπτώσεις και ανατροπές βραχωδών τεμαχίων, καθώς και ολισθήσεις εδαφών.
Από τις 27 Ιανουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί περιορισμένες κατολισθήσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η Κόκκινη Παραλία, η Παραλία Βλυχάδας, ο Όρμος Αθηνιού, το Παλιό Λιμάνι Φηρών, η περιοχή του Ημεροβιγλίου (θέση Σκάρος) και άλλες θέσεις κατά μήκος των πρανών της καλδέρας.
Οι κατολισθήσεις αυτές αποδίδονται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η λιθολογία των γεωλογικών σχηματισμών, η έντονη διάρρηξη από ρήγματα, οι απότομες κλίσεις των πρανών της καλδέρας, καθώς και εξωγενείς διεργασίες όπως η αιολική και η κυματική δράση, η ραγδαία βροχόπτωση και η επιφανειακή απορροή.
Ιστορικό Κατολισθήσεων στη Σαντορίνη
Η Σαντορίνη έχει ιστορικό κατολισθήσεων που χρονολογείται από το 1507, με σημαντικά γεγονότα το 1507, 1508, 1870, 1926 και 1956. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι κατολισθήσεις δεν προκλήθηκαν από σεισμούς εντός της καλδέρας, αλλά από σεισμικά γεγονότα με επίκεντρα εκτός του ηφαιστειακού συμπλέγματος, όπως στην Κρήτη και τη Ρόδο.
Πρόσφατες Κατολισθήσεις και Ευάλωτες Περιοχές
Πρόσφατες κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε περιοχές όπως:
- Κόκκινη Παραλία
- Παραλία Βλυχάδας
- Όρμος Αθηνιού
- Παλιό Λιμάνι Φηρών