Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τουλάχιστον 11 ξένα πανεπιστήμια ετοιμάζονται να υποβάλουν αιτήσεις για τη δημιουργία παραρτημάτων στη χώρα. Η διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε επίσημα στις 2 Ιανουαρίου 2025, ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου 2025, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στο εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας.
Το Sorbonne Paris Nord Πρωτοπορεί
Στις 14 Φεβρουαρίου 2025, το γαλλικό πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord κατέθεσε την πρώτη επίσημη αίτηση για την ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει στην εγκαθίδρυση αρκετών παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων στη χώρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Περικλή Μήτκα, η αξιολόγηση των αιτήσεων απαιτεί εκτενή έλεγχο των υποβληθέντων φακέλων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξέταση ακαδημαϊκών και κτηριακών προδιαγραφών από την ΕΘ.Α.Α.Ε. και τον ΕΟΠΠΕΠ, καθώς και την εμπλοκή διεθνών ειδικών στην ανώτατη εκπαίδευση.
Τα Πανεπιστήμια που Ετοιμάζονται να Υποβάλουν Αίτηση
Μέχρι στιγμής, 11 πανεπιστήμια αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις αδειοδότησης, με τα περισσότερα να έχουν ήδη παρουσία στη χώρα μέσω συνεργασιών με κολλέγια. Στη λίστα περιλαμβάνονται:
Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Aegean OMIROS College
Deree
Anatolia College
City College
New York College
BCA
IdEF
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Πανεπιστήμιο Frederick
Οι Προϋποθέσεις Ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων
Σύμφωνα με τον νόμο 5094/2024, κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο (Ν.Π.Π.Ε.) πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τρεις σχολές, καθεμία με τουλάχιστον ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου. Ωστόσο, αν το μητρικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στις πρώτες 20 θέσεις διεθνών κατατάξεων (QS, THE, ARWU), μπορεί να ιδρύσει παράρτημα με μία σχολή και ένα πρόγραμμα σπουδών.
Η διαδικασία περιλαμβάνει αξιολόγηση ακαδημαϊκών μονάδων, προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικής δραστηριότητας, ενώ απαιτείται πιστοποίηση των προγραμμάτων από την ΕΘ.Α.Α.Ε. πριν την έναρξη λειτουργίας τους.
Οι Προοπτικές και οι Επιπτώσεις
Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τόσο τα ιδιωτικά ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) όσο και τα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια. Οι τομείς που αναμένεται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Κτηνιατρική, η Νομική και η Ψυχολογία, με την τελευταία να αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τους φοιτητές.
Το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΘ.Α.Α.Ε. είναι να εξασφαλίσουν ότι τα νέα πανεπιστήμια θα πληρούν υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα, ενισχύοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας ως κέντρου ποιοτικής ανώτατης εκπαίδευσης.