17 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Η συνταγή της ημέρας: Τάρτα μπακλαβά

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 110 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κρόκους, από μέτρια αβγά

Για το σιρόπι

  • 100 γρ. νερό
  • 120 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 110 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη και σφιχτή ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο διαμέτρου 22 εκ. με έναν πλάστη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα την επιφάνεια της ζύμης και τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος πάνω στη λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
  • Aαφαιρούμε το ειδικό βάρος και ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, και μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση το νερό και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη άχνη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αδειάζουμε το σιρόπι στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο μείγμα σαν πάστα.
  • Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη τάρτας.

Για την επικάλυψη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα τη ζάχαρη με το βούτυρο για 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλεύρι αμυγδάλου.
  • Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα, αρκετά κολλώδες.
  • Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη γέμιση και απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνεια της τάρτας.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα.
  • Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Tip

Μπορούμε αντί για φιστίκια Αιγίνης και φουντούκια, να χρησιμοποιήσουμε καρύδια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR