«Υπάρχουν πεδία βολής αρμάτων και γενικά η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη εξυπηρετεί πολύ» είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντιστράτηγος Cavoli από τον ακριτικό Έβρο.
Αυτό εμμέσως επιβεβαιώνει πληροφορίες τόσο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, όσο κι από ανώτατους Αξιωματικούς που βρίσκονται στις εσχατιές της Βόρειας Ελλάδας, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε περισσότερη κοινή εκπαίδευση Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Τι αναφέρουν πιο συγκεκριμένα αυτές οι πληροφορίες που κινούνται σε δύο επίπεδα; Θα υπάρξει η ευκαιρία οι αρματιστές των υπερσύγχρονων Ελληνικών Leo 2HEL, να βρεθούν στο ίδιο πεδίο ασκήσεων με Αμερικανικά άρματα τύπου M1 Abrams, δηλαδή την αιχμή του δόρατος των αρμάτων μάχης των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί ίσως είναι η μόνη Δυτική δύναμη που έχει ζήσει πολεμικές επιχειρήσεις με την χρήση αρμάτων μάχης και επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα σύγκρισης του Ελληνικού Leo 2HΕL των 120 χιλιοστών -που αγοράστηκε πανάκριβα από την Γερμανία- με ένα αντίστοιχο άρμα με το ίδιο πυροβόλο.
Το Ελληνικό come back για τα Μ2 Bradley
Η Ελλάδα μάλιστα έχει ζητήσει από την Αμερική στην διμερή εκπαιδευτική δραστηριότητα, να συμπεριλάβουν τα ΤΟΜΑ τύπου Μ2 Bradley.
Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ) τύπου Μ2 Bradley αποτελεί έναν «διακαή πόθο» του Ελληνικού Στρατού και των Μηχανοκίνητων Σχηματισμών, ώστε να αντικατασταθούν επιτέλους τα παρωχημένα Μ-113. Το Ελληνικό ενδιαφέρον δεν είναι κάτι καινούριο, έχει εκφραστεί και κατά το παρελθόν την ώρα που τα Μ-113 δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ταχύτητα ν’ ακολουθήσουν τα άρματα 4ης γενιάς Leo II Hell.
Η παλαιότητά του ουσιαστικά αναδεικνύει το τεράστιο κενό που υπάρχει σ’ αυτό το κομμάτι του Ελληνικού Στρατού. Πολλές προσπάθειες και μελέτες έχουν γίνει στο παρελθόν, όμως καμία δεν έπιασε τόπο. Το αν θα εξεταστεί και πότε το σενάριο μεταβίβασης αριθμού Μ2 Bradley από τον στρατό των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ακόμη παραμένει αν όχι γρίφος, άγνωστο, την στιγμή που πρέπει ο Ελληνικός Στρατός να καλύψει κυριολεκτικά πιεστικές ανάγκες στον τομέα αυτό.
Προ το παρόν δεν φαίνεται πάντως να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης κάτι τέτοιο, με τον Αμερικανικό στρατό να μην παραχωρεί τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ. Αυτό που επιδιώκεται ξεκάθαρα είναι να φανεί το κατά πόσο μπορούν Leo 2HΕL και Μ2 Bradley να συνεργαστούν με την απαιτούμενη δυναμική και τις δυνατότητες κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες στο ανάγλυφο της Ελλάδας κυρίως στην Θράκη.
Το κέρδος της Αλεξανδρούπολης και το δόγμα για πιο ευέλικτους σχηματισμούς Κι ενώ εξηγούσαν οι Έλληνες το τι ζητούν, η Αμερικανική επιθυμία εκφράστηκε ανεπιφύλακτα για τη μεταφορά μονάδων αρμάτων μάχης, άρα… Abrams!
Οι επιτελείς των ΗΠΑ που έχουν επισκεφτεί κατ’ επανάληψη τα πεδία ασκήσεων και βολής των αρμάτων στην χώρα μας, όπως το πεδίο βολής Ξάνθης ή του Αετού στην Αλεξανδρούπολη τόνισαν τα πλεονεκτήματα του ανάγλυφου της περιοχής που βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη πολυποίκιλων σεναρίων. Αν οι σύμμαχοι και οι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν βρεθεί και στον Ψηλό Στάλο κατά τον πρόσφατο Παρμενίωνα, που κλήθηκαν αλλά δεν εμφανίστηκαν, θα είχαν δει σε ρεαλιστικές συνθήκες με πραγματικά πυρά ακόμη ένα πεδίο υψηλής αξίας για την περιοχή του Έβρου.
Όλες αυτές οι συζητήσεις και η επαύξηση των στρατιωτικών προγραμμάτων αμυντικής συνεργασίας έρχονται να «κουμπώσουν» πολύ καλά με το ενδιαφέρον και την εκμετάλλευση από τις ΗΠΑ του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικό λιμένα στην Ελληνική επικράτεια.
Η μεταφορά και στη συνέχεια η ανάπτυξη των δυνάμεων στην περιοχή γίνεται πολύ εύκολα και ταυτόχρονα για τον Αμερικανικό στρατό δεν απαιτείται μεγάλη Διοικητική Μέριμνα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.«Είναι άλλο πράγμα να στέλνεις άρματα μάχης λόγου χάρη στην Πολωνία κι άλλο δεδομένο να ξεφορτώνεις στην Αλεξανδρούπολη και να μετακινείς αυτές τις δυνάμεις μέχρι το πεδίο βολής αετού. Είναι πολύ πρακτικό», εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του Ελληνικού στρατού στο Νομό Έβρου.
Aν θέλουμε να δούμε τα γεγονότα, όπως μπαίνουν τα θεμέλιά τους, εδώ οδεύουμε σ’ ότι αφορά και την εκπαίδευση Μηχανοκίνητων Σχηματισμών που διαθέτουν άρματα μάχης, στο μοντέλο των ευέλικτων τμημάτων.
Το δόγμα δηλαδή που είχε εκφραστεί κι από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό ήδη εφαρμόστηκε στην πράξη ανάμεσα στους Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και τους Αμερικανούς Marines με τις διαρκείς- τα τελευταία χρόνια- συνεκπαιδεύσεις και την ανάπτυξη της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος». Κι επειδή ο Αντιστράτηγος Cavoli αναφέρθηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λέγοντας ότι αποτελούν μια ιδιαίτερα δομημένη δύναμη και σύμμαχο χώρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλες αυτές οι ασκήσεις δύναται να υποστηριχτούν κι από άλλα μέσα ανοίγοντας την «βεντάλια» των εκπαιδεύσεων, με μαχητικά αεροσκάφη, με υποστήριξη από ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού κ.α.