17 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Φουρνιστοί Κρασάτοι Κεφτέδες με Κοφτό Μακαρονάκι και Φέτα

Για τους κεφτέδες

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ φρέσκο λουκάνικο (χοιρινό ή μοσχάρι)
  • 45 γρ ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 120 γρ κόκκινο κρασί + 30 γρ βαλσάμικο ξύδι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (χωρίς χοντρά κοτσάνια)
  • 110 γρ φρυγανιά
  • 1 αυγό
  • 80 γρ τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι / πιπέρι

Για τη σάλτσα και την ολοκλήρωση

  • 800 γρ σάλτσα τομάτας
  • 60 γρ ελαιόλαδο
  • 220 γρ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 10 γρ σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 10 ρίγανη αποξηραμένη
  • 240 γρ κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 500 γρ κοφτό μακαρονάκι
  • 300 γρ φέτα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ
    1. Σε ένα μικρό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία για 8’ – 10’.
    2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, και με ένα μαχαίρι ανοίγουμε το λουκάνικο από το έντερο και αδειάζουμε μόνο το ‘κιμά΄ στο μπολ.  Αν χρησιμοποιήσουμε ημι-μαγειρεμένο λουκάνικο το κόβουμε σε κομμάτια και στη συνέχεια το κόβουμε στο μούλτι.
    3. Στο multi προσθέτουμε το κρασί και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στην φρυγανιά και αφήνουμε να μουλιάσει καλά για 3’-4’.
    4. Προσθέτουμε στο μπολ τη φρυγανιά με το κρασί και όλα τα υπόλοιπα υλικά, 2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε τους κεφτέδες. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
      ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
      1. Προθερμαίνουμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία(5-6) , προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 5’-6΄. Συνέχεια προσθέτουμε το κόκκινο κρασί δυναμώνουμε την θερμοκρασία σε δυνατή (8-9) αφήνουμε το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάλτσα τομάτας,  τη ρίγανη και το ζωμό, αλάτι πιπέρι και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία σε μέτρια (5-6) και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και ίσως αν οι ντομάτες είναι όξινες προσθέτουμε λίγο μέλι η ζάχαρη.
      2. Περιμένουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
      3. Για τους κεφτέδες, λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε περίπου 12 μεγάλους κεφτέδες. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία (8-9)λαδώνουμε μόνο τους κεφτέδες (χωρίς έξτρα λάδι στο τηγάνι) και απλά τους θωρακίζουμε εξωτερικά για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. (λίγο πριν το τελείωμα προαιρετικά μπορούμε να σβήσουμε με 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί)
      4. Μόλις η σάλτσα τομάτας είναι έτοιμη προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα ταψί 30 Χ 40. Προσθέτουμε τους κεφτέδες και θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια τη φέτα. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά μέχρι οι κεφτέδες και τα ζυμαρικά να έχουν ψηθεί.

      Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR