15 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Μαγειρίτσα παραδοσιακή αλλά και μαγειρίτσα αλλιώς!(vegan)

Συστατικά για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

  • 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
  • 2 φέτες λεμόνι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • 10-15 κόκκους πιπεριού
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο κότας
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μαρούλι
  • 1/4 ματσάκι άνηθο
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο

  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • φρέσκο κρεμμυδάκι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
  • Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
  • Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
  • Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.

Για το αυγολέμονο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

    Συστατικά για την vegan μαγειρίτσα

    • 40 γρ. ελαιόλαδο
    • 1 κιλό άγρια μανιτάρια
    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 100 γρ. κρασί λευκό
    • 1.500 γρ. νερό
    • 1 κύβο λαχανικών
    • 200 γρ. ρύζι γλασέ
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1 μαρούλι
    • 1/4 ματσάκι άνηθο
    • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
    • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

    Για το σερβίρισμα

    • φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
    • άνηθο, ψιλοκομμένο
    • φέτες λεμόνι
    • παξιμάδια

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
    • Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους.
    • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του.
    • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
    • Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκ., ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
    • Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
    • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο.
    • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.

    Tip

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά μανιτάρια αντί για άγρια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR