Υπερηφανεύεται πως είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας και από τους βασικούς «παίκτες» στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας Φέτας ΠΟΠ. Μόνο που η ταχέως αναπτυσσόμενη γαλακτοβιομηχανία, που διαφημίζει τα βραβεία της ελέγχεται πλέον για νοθεία έπειτα από την ανακάλυψη νοθευμενων προϊόντων φέτος σε ποσοστό ως και 80% σε ράφια σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Κοινώς φέρεται να πωλούσε λευκό τυρί με τη σήμανση Φέτας ΠΟΠ.
Τα στοιχεία της γαλακτοβιομηχανία που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των Τρικάλων είναι στη διάθεσή του newmoney αλλά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν ακόμα με δεδομένο ότι η επίσημη διερεύνηση της υπόθεσης απ τις αρμόδιες Αρχές τώρα ξεκινά.
Η καταγγελία προς τα αρμόδια ελληνικά θεσμικά όργανα, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και ξεχωριστά σε κάθε μέλος της προήλθε από μία ελληνικών συμφερόντων εμπορική επιχείρηση με έδρα το Αμβούργο με το όνομα Trienon, η οποία ξεκίνησε έρευνα διαπιστώνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό στο ράφι γερμανικών σούπερ μάρκετ όπου διατίθεντο προϊόντα που παρήγαγε η εν λόγω εταιρεία με τιμή 1,39 ευρώ τα 200 γρ Μία τιμή υπερβολικά χαμηλή για φέτα. Έτσι η εταιρεία πήρε απ’ τα ράφια των σούπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα στην αρχική συσκευασία και τα έστειλε για εξέταση σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα νοθεία μιας και στα δείγματα ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα)!
«Το αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών είναι καταστροφικό για τον κλάδο μας δίνοντας πάτημα σε χώρες όπως Δανία και Γερμανία να ζητάνε άδεια παραγωγής φέτας, όπως καταστροφικό είναι επίσης μέλη που υποτίθεται προστατεύουν τα προϊόντα ΠΟΠ και διαμορφώνουν τα πλαίσια λειτουργίας και προστασίας των προϊόντων αυτών να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές καιροσκοπίας», σημείωνε στην καταγγελία της επισυνάπτοντας τους εργαστηριακούς ελέγχους.
Αναγνωρίζοντας την επικίνδυνη τροπή που μπορεί να πάρει το ζήτημα χθες το βράδυ ήρθε και επισήμως η δημόσια αντίδραση από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) έπειτα από συνεδρίαση του ΔΣ. Επαναλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έλαβε ανακοίνωσε ότι συγκροτεί τριμελής επιτροπή για την διεξοδική διερεύνηση του συμβάντος. Παράλληλα ζήτησε και έλαβε την παραίτηση της καταγγελλόμενης εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, αφού πρώτα το ΔΣ άκουσε την επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας για το ζήτημα.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε η διοίκηση της ΔΟΦ επιδιώκει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς – τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών και των προτεινόμενων ενεργειών, «καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα».
Μάλιστα σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας και αντιπρόεδρος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη κ. Ιωάννης Βιτάλης ανέφερε: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες.»
Σχετική έρευνα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι και ο αρμόδιος οργανισμός που χορηγεί τις πιστοποιήσεις για τα προϊόντα ΠΟΠ.
Προς το παρόν πάντως επίσημη τοποθέτηση απ’ τη νέα ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει αν και ήδη από χθες το βράδυ το ζήτημα είχε αρχίσει να λαμβάνει και έντονη πολιτική διάσταση με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25 να ζητούν άμεση αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου και φέρνοντας το θέμα στη Βουλή με κατάθεση σχετικών ερωτήσεων.
Υπενθυμίζεται πάντως πως από το περασμένο καλοκαίρι η νομοθεσία, την οποία προώθησε ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, προβλέπει ακόμα αυστηρότερες ποινές για τη νοθεία ΠΟΠ προϊόντων. Μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης 2 ετών με χρηματική ποινή από 100 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ύψους 10 έως 100 ευρώ εκάστη, διοικητικό πρόστιμο από 30.000 ως 300.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις και από 0,5% ως 6% του περυσινού ετήσιου τζίρου της εάν πρόκειται για εταιρεία με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται μόνιμα η πιστοποίηση Π.Ο.Π.
Η γαλακτοβιομηχανια που χρησιμοποιεί «πιασάρικο» όνομα για το διεθνές καταναλωτικό μιας και προτεραιότητα της είναι οι εξαγωγές φέρεται σήμερα να εξάγει προϊόντα σε 16 χώρες και να έχει έναν ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 30 εκατ. ευρώ.
Οι δε επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια έχουν επιταχυνθεί ώστε να αυξηθεί και η παραγωγική δυναμικότητα της.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ