10.8 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Αλκιβιάδης Στεφανής “Καλούμαστε να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας μας έναντι κάθε άλλου επιμέρους υπολογισμού”

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 198ης επετείου Α΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων και της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας , στην Νέα Επίδαυρο.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε τη Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην κεντρική πλατεία της Νέας Επιδαύρου, ενώ κατέθεσε στεφάνι στην αναθηματική στήλη της Α΄ Εθνοσυνέλευσης.

Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, επισκέφθηκε τη μόνιμη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για την Α΄ Εθνοσυνέλευση.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, νιώθω ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια, που σήμερα, 2 αιώνες από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρίσκομαι εδώ, στην Νέα Επίδαυρο, έναν εμβληματικό τόπο, όπου στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 συνεκλήθη η Α΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων και την 1η Ιανουαρίου του 1822 διακηρύχθηκε η Εθνική Ανεξαρτησία.

Η Α΄ Εθνοσυνέλευση, καθίσταται γεγονός ορόσημο για την ελληνική ιστορία, που σηματοδότησε την πορεία του νεότερου Ελληνικού κράτους και κατέστησε τη Νέα Επίδαυρο, σημείο αναφοράς της βούλησης των Ελλήνων, να υιοθετήσουν τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες, αλλά και την πρόθεσή τους να θεμελιώσουν ένα Κράτος δικαίου.

Η αδήριτη ανάγκη ενιαίας διοικητικής αρχής για ολόκληρο τον επαναστατημένο χώρο, μέσω της οποίας οι ασύνδετες και ετερόκλητες ξεσηκωμένες επαρχίες, θα μεταμορφώνονταν σε ενιαίο κυρίαρχο κράτος, ήταν σαφής ήδη από το καλοκαίρι του 1821, αλλά κατέστη επιτακτική μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς και τη συνακόλουθη εδραίωση της Επανάστασης.

Ήταν πλέον θέμα χρόνου η συγκρότηση μιας συνέλευσης των αντιπροσώπων αυτών των επαρχιών, η οποία δεν θα περιοριζόταν πλέον μόνο στην εκλογή Βουλής, αλλά θα διακήρυττε επισήμως την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και θα ψήφιζε το Σύνταγμά του.

Μέσα σε διάστημα 26 ημερών, επιτελέσθηκε έργο κεφαλαιώδους σημασίας για τα συμφέροντα του νεογέννητου Ελληνικού Κράτους.

Και δεν ήταν μόνο τα πρόσωπα που εξελέχθησαν να συγκροτήσουν την κεντρική Διοίκηση ή ο καθορισμός της στρατιωτικής δομής του κράτους, αλλά πάνω από όλα τα δύο κύρια καταστατικά κείμενα που παρήχθησαν, η «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» και το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος», που αποτύπωναν με τον πλέον απτό τρόπο τα ιδανικά της δημοκρατίας, του φιλελευθερισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Δύο συγκλονιστικά φιλελεύθερα πολιτικά κείμενα, τα οποία διαπνέονταν από τη γόνιμη σύνθεση των ιδεωδών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της διαχρονικής ελληνικής σκέψης και καταδείκνυαν την φιλοδοξία του ελεύθερου πια νέου ελληνικού κράτους, να μην αρκεστεί στις δάφνες ενός λαμπρού παρελθόντος, αλλά να λειτουργήσει ως φάρος αξιών και ως μοχλός ανθρωπισμού, δικαιοσύνης, ειρήνης και προόδου.

Από την επομένη της λήξης των εργασιών της Συνέλευσης, στις 16 Ιανουαρίου 1822, οι επαναστάτες διέθεταν πλέον ένα οργανωμένο κράτος που θα υποχρέωνε εχθρούς, συμμάχους και ουδέτερους να το αναγνωρίσουν ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο.

Η Α’ Εθνοσυνέλευση, αποτελεί γεγονός κομβικής σημασίας, τόσο για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όσο και για την μετέπειτα πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Είναι η καταστατική πράξη γέννησης της νέας Ελλάδας και η πρώτη ουσιαστικά συλλογική πολιτική πράξη του αγώνα που σηματοδότησε την ανάγκη για πολιτική οργάνωση και για λήψη αποφάσεων στη βάση δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Η σημασία της υπήρξε καθοριστική για τη θεμελίωση της ιδέας ενός σύγχρονου, συγκροτημένου, δημοκρατικού και ευνομούμενου κράτους, που θα επέτρεπε στο ελληνικό έθνος να επιβιώσει και να ευημερήσει, υπό τις αρχές ενός Συντάγματος, που απηχούσε τις ιδεολογικές επιρροές και προσανατολισμούς του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, βασιζόμενο στις αρχές της ισονομίας, της ανεξιθρησκείας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της διάκρισης των εξουσιών και σεβόμενο πλήρως τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, 198 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την Α΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, οφείλουμε να τιμούμε το γεγονός, όχι σαν μια απλή επέτειο, αλλά σαν μια εθνική υποθήκη αντλώντας το μεγάλο της μήνυμα, που στην πραγματικότητα είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και πίστης, ικανό να αποτελέσει φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας, και να εμπνεύσει για ακόμη μια φορά τις νέες γενεές των Ελλήνων.

Σε εμάς, που βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ελευθερία και την ιστορία του Έθνους, πέφτει το βάρος να προασπίσουμε όσα κερδήθηκαν με κόπους και ανείπωτες θυσίες των προγόνων μας, ενσαρκώνοντας το όραμα της Ελευθερίας, μετά από αιώνες δουλείας, στερήσεων και καταπίεσης και αποδεικνύοντας περίτρανα πως η νίκη στεφανώνει μόνο όσους έχουν το σθένος να μάχονται για ιδανικά και αξίες, με ομόνοια, σύμπνοια, εθνική αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και αυτοθυσία.

Εμπνεόμενοι πάντοτε από το πνεύμα ομοψυχίας και υποδειγματικής δημοκρατικής οργάνωσης της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου και καθοδηγούμενοι από τις φιλελεύθερες αξίες και επιταγές της Διακήρυξής της, καλούμαστε σήμερα να εκπληρώσουμε το πατριωτικό μας καθήκον, με προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Καλούμαστε να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας μας έναντι κάθε άλλου επιμέρους υπολογισμού, υπηρετώντας ενεργά τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία συνδέθηκε άρρηκτα η Ελλάδα από την πρώτη καταστατική πράξη της παλιγγενεσίας της και διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού, την εθνική ομοψυχία και τη διατήρηση της αποτρεπτικής και αμυντικής μας ικανότητας.

Αυτό πρέπει να αποτελεί το μόνιμο και ουσιαστικό εθνικό μας κέντρο βάρους, δηλαδή τον κεντρικό πυρήνα και το απαραίτητο δομικό στοιχείο, σε όλα τα επίπεδα στρατηγικής σκέψης και σχεδίασης.

Αυτό το κέντρο βάρους, είναι που μας διακρίνει ως άξιους απόγονους Μεγάλων Προγόνων αλλά και διαχρονικά άξιους υπερασπιστές της Πατρίδας, συνιστώντας την προμετωπίδα του φρονήματος του Λαού και του Έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία.

Σας ευχαριστώ.»

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR