Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Τριγλιανών Ραφήνας στις 31 Οκτωβρίου, με θέμα τη Γερμανική Κατοχή άγγιξε βαθιά το κοινό, ανακαλώντας μνήμες και έντονα συναισθήματα για μια από τις πλέον σκοτεινές περιόδους της τοπικής και εθνικής ιστορίας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας-Πικερμίου, όπου οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις συγκηνισιακά φορτισμένες εξιστορήσεις των ομιλητών, του ιστορικού Βασίλη Μπογιατζή και της κοινωνιολόγου Ζωγραφιάς Γιακουβάκη, οι οποίοι έδωσαν μια μοναδική διάσταση στην εκδήλωση.
Η αρχή έγινε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Γιώργου Κική, ενώ η δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά, τόνισε την αξία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και ανακοίνωσε μελλοντικές δράσεις για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης κατά την Κατοχή. Ακολούθησε η παρουσίαση των βιογραφικών των ομιλητών από την Π. Πικουλίδη, προετοιμάζοντας το κοινό για την αξιόλογη συμβολή των προσκεκλημένων στην εκδήλωση.
Ο κ. Μπογιατζής μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες ηρωισμού και αγώνα από τη ζωή των Ραφηνιωτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εστιάζοντας στις σκληρές συνθήκες, την πείνα και τις κακουχίες που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής από το 1941 μέχρι την απελευθέρωση. Οι ιστορίες αυτές ανέδειξαν τη θυσία των ανθρώπων που πολέμησαν για την ελευθερία, με αποκορύφωμα τις δράσεις τους στην Αντίσταση.
Η κα Γιακουβάκη, συγκλόνισε το ακροατήριο αποκαλύπτοντας ένα συγκινητικό εύρημα από την έρευνά της: τη λέξη «Τριγλία» χαραγμένη στον τοίχο του κολαστηρίου του Μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι. Αυτό το ίχνος συνδέει τους Τριγλιανούς πρόσφυγες με τους αγώνες και τις θυσίες για την πατρίδα. Η κα Γιακουβάκη, συναισθηματικά φορτισμένη, μίλησε για το δέσιμο που νιώθει με το Χαϊδάρι, καθώς εκεί κρατήθηκε αιχμάλωτη η γιαγιά της, ενώ το κοινό συγκινήθηκε με την αποκάλυψη αυτή.
Στην εκδήλωση μοιράστηκαν ιστορίες και από άλλους ομιλητές. Η κα Ξηντάρα-Κουρή ανέφερε τον ηρωισμό συγγενών της, παρουσιάζοντας κειμήλια που θύμιζαν τις θυσίες της εποχής. Ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης, έδωσε ακόμα μια ενδιαφέρουσα διάσταση, αναφερόμενος στο «πάσο με το πουλί», μια άδεια που παρείχε ορισμένη ελευθερία στους κατοίκους της Ραφήνας.
Δείτε πολλές φωτογραφίες πατώντας εδώ
Την εκδήλωση τίμησαν πλήθος προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά δεσμεύτηκε για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς, με την τοποθέτηση πλακετών στα μνημεία της Ραφήνας, ώστε οι νέες γενιές να γνωρίζουν και να τιμούν το παρελθόν. Η εκδήλωση άφησε όλους τους παρευρισκόμενους συγκινημένους και αποφασισμένους να διαφυλάξουν τη μνήμη της μαύρης εκείνης περιόδου. Ακολουθεί η ζωντανή μετάδοση που κάναμε όλης της θαυμάσιας αυτής εκδήλωσης. Για όσους δεν είναι συνδεδεμένοι με το facebook, μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο από το κανάλι μας στο youtube πατώντας εδώ