11.2 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

MyCoast: Ψηφιακές καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες και τους αιγιαλούς – rpn

«Μπορεί πλέον κάποιος να διαπιστώνει τι παραχωρείται, ποια είναι τα τετραγωνικά, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και επίσης ποιος είναι ο ελεύθερος δημόσιος χώρος προκειμένου οι πολίτες να κάνουν ελεύθερα μπάνιο χωρίς να πληρώνουν κανένα αντίτιμο στην πράξη», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις», αναφερόμενος στη λειτουργία της πλατφόρμας MyCoast, για καταγγελίες αυθαιρεσιών σε παραλίες.

«Αυτή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους μέσα από το κινητό μας» είπε σχετικά.

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Με τη χρήση πολυγώνων βλέπει ο πολίτης ποιες παραλίες και σε τι εμβαδόν παραχωρούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες βιώσαμε και πέρσι σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπάρχουν ακραίες υπερβολές με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ εύκολο σε κάποιον λουόμενο να διαπιστώσει ότι όντως υπάρχουν παρανομίες. Δηλαδή μιλάμε για διπλάσια κατάληψη χώρου, ενώ στις συμβάσεις υπήρχαν συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα τα οποία ποτέ δεν τηρήθηκαν από συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Μιλάμε για υπερβολές όσον αφορά κατασκευή και τοποθέτηση αυθαίρετων κατασκευών και ούτω καθεξής. Επομένως, για έναν πολίτη θεωρώ, επειδή κάναμε πολλά τεστ και χρησιμοποιήθηκε αυτή η εφαρμογή προτού πλασαριστεί στον κόσμο και στο πεδίο είναι αρκετά λειτουργική, εύκολη στη χρήση της».

Πρόσθεσε ότι: «Αν δούμε επομένως ομπρέλες πέραν του πολυγώνου, είναι ξεκάθαρο και πολύ εύκολο να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε ότι εδώ υπάρχει μια παρανομία. Επομένως υπάρχει δυνατότητα μέσα από την εφαρμογή αυτή, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να καταγγείλει ο πολίτης αυτή την αυθαιρεσία που ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει και στη συνέχεια να βοηθήσει τις ελεγκτικές αρχές να έρθουν και να κάνουν τη δουλειά».

Ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε πως δεν μπορεί εξ αποστάσεως ένας πολίτης από το σπίτι του να στέλνει ανώνυμες καταγγελίες στην ελεγκτική αρχή. «Πρέπει να είσαι παρών και εκείνη την ώρα να κάνεις την καταγγελία σου μέσω της εφαρμογής», τόνισε.

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Αποσαφήνισε πως στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αδειοδοτήσεων και το σύστημα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. «Μέχρι τις 15 Μαΐου υπάρχουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες όπου οποιοσδήποτε θέλει να εκμισθώσει μια περιοχή που εφάπτεται παραλίας, αιγιαλού κτλ. μπορεί να υποβάλει την προσφορά του με ελάχιστο τίμημα, για πρώτη φορά – δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν. Επομένως, η συνολική εικόνα, το νέο πλαίσιο, θα φανεί από τα μέσα Ιουνίου και μετά, περίπου σε όλη τη χώρα».

Ο ίδιος έκανε γνωστό ακόμη: «Αν μπει κάποιος στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ, μπορεί ο ίδιος να καταθέσει προσφορά. Για παράδειγμα για μια παραλία που εχθές βγήκε σε δημοπρασία -που έχει να κάνει με το Ρέθυμνο- να κάνει την προσφορά του χωρίς φόβο, χωρίς να υπάρξει καμία απειλή, χωρίς μπούλινγκ, χωρίς όλα αυτά τα σκηνικά που βιώναμε στο παρελθόν με φουσκωτούς και ούτω καθεξής. Για πολλά χρόνια υπήρχε ένα γενικευμένο καθεστώς αυθαιρεσιών στις παραλίες και στους αιγιαλούς και στη Νάξο και αλλού, αλλά αυτό ακριβώς προσπαθούμε να λύσουμε τώρα με αυτή τη δέσμη μέτρων, που δεν είναι μόνο η εφαρμογή που σας προανέφερα, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν είναι μετακύληση ευθύνης για τον πολίτη. Είναι η ενίσχυση του δικαιώματος που έχει ο πολίτης να καταγγέλλει αυθαιρεσίες και παραβίαση των δικών του δικαιωμάτων. Και να γίνει σύμμαχος της πολιτείας, προκειμένου να προστατεύσουμε μια ακτογραμμή σχεδόν ίση με εκείνη της Κίνας. Δεν υπάρχει καμία ελεγκτική αρχή, κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να μπορεί στον κόσμο όλο να επιβάλλει κυρώσεις σε μια τόσο μεγάλη ακτογραμμή. Γι’ αυτό λοιπόν, σκεφτήκαμε -έξυπνα θεωρώ- να βάλουμε στο παιχνίδι και τους πολίτες μέσα από αυτή την εφαρμογή, προκειμένου να γίνουν σύμμαχοι αυτής της συνολικής προσπάθειας. Είναι λογικό τώρα αν πάμε σε μια παραλία να μη βρίσκουμε ναυαγοσώστη, για παράδειγμα, να μη βρίσκουμε ειδικές εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, να μη βρίσκουμε επαρκείς κάδους απορριμμάτων. Όλα αυτά υποχρεούνται αυτοί που τώρα λαμβάνουν μέρος στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες -και εφόσον κερδίσουν στις δημοπρασίες- να τα εφαρμόσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο νέος νόμος και το νέο πλαίσιο θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του από τα μέσα Ιουνίου περίπου και μετά.

Άρα εμείς θεωρούμε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουμε τη νέα εικόνα στις παραλίες και στους αιγιαλούς, που θεωρώ -και το πιστεύουμε αυτό- ότι θα είναι εντελώς πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη, πολύ πιο βελτιωμένη σε σχέση με αυτές τις εικόνες που βιώναμε όλα αυτά τα χρόνια.

Καταλυτικός παράγοντας

Το «κίνημα της πετσέτας», όπως το έχουμε ονομάσει, βοήθησε στο να αποκαλυφθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Ήταν ένας καταλυτικός παράγοντας προκειμένου και η ίδια η πολιτεία να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναλάβει. Να ενισχυθεί με προσωπικό, όπως και ενισχύθηκε πέρσι. Και καταφέραμε μέσα σε 45 μέρες σχεδόν να κάνουμε 4.500 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα και να επιβάλλουμε πάνω από 1.300 πρόστιμα.

Θα ενισχυθούν τα κλιμάκια, θα γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι, θα χρησιμοποιηθούν drones και χρήση νέας τεχνολογίας.

Εκεί που υπάρχουν αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών, είτε επώνυμες είτε ανώνυμες, μέσω της εφαρμογής, θα σπεύδουν γρηγορότερα οι αρχές και θα επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι μέσα στο νόμο προβλέπεται και αυστηροποίηση των προστίμων κατά πολύ – από δύο έως 60.000 ευρώ για παραβιάσεις σε θέματα ομπρελοκαθισμάτων έως και οριστική διακοπή της άδειας λειτουργίας και να μη μπορεί κάποιος να ξανακατέβει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες – είναι οι πιο αυστηρές ποινές που μπορούσαμε να επιβάλλουμε.

Δεν έχουν υπάρξει άλλες αντίστοιχες ποινές σε άλλες χώρες της Ευρώπης με αντίστοιχα προβλήματα, που θεωρούμε ότι θα παίξουν και αυτά τον αποτρεπτικό τους ρόλο, προκειμένου να προφυλάξουμε το δικαίωμα του πολίτη για ελεύθερες παραλίες».

Κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε πάει σε παραλίες και στη Νάξο επίσης, που υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα και έτυχε να είμαι κι εγώ πέρσι, εκείνη την εποχή που υπήρχαν τα προβλήματα με τις ξαπλώστρες και να έχω δει εγώ ο ίδιος μπροστά μου περιπτώσεις επιχειρηματιών. Να τους έχει επιβληθεί πρόστιμο τη μια μέρα και την άλλη μέρα επιστρέφουν και να κάνουν ακριβώς την ίδια παρανομία. Και ξαναστείλαμε κλιμάκιο και ουσιαστικά σφραγίστηκε η επιχείρησή τους για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Θέλω να ξέρουν όσοι μας βλέπουν ότι το νέο πλαίσιο για την παραχώρηση των αιγιαλών και των παραλιών είναι εντελώς πιο αυστηρό σε σχέση με το παρελθόν».

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR