10.8 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Στέλιος Πέτσας: Η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας τον φέρνει στη νέα ψηφιακή εποχή

Στις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αναφέρθηκε ο βουλευτής κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αποδόμησε τις βασικές αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.​

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υπενθύμισε, σε έναν πρώτο χρόνο, πως ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις για τη μη-συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τα έσοδα αυτά, και ότι αποκτήθηκε, σε ολοκληρωμένη, συνεκτική, μορφή, μόλις το 2013, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Με την επικαιροποίηση του Κώδικα και με σκοπό τη βελτίωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολίτη για τα φορολογικά ζητήματα, προβλέπονται νέοι κανόνες για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, την απαλλαγή τους από γραφειοκρατικά βάρη, τη μείωση γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό, με το σχέδιο νόμου, όπως υπογράμμισε ο κύριος Πέτσας:

– απλοποιείται και ψηφιοποιείται πλήρως η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους, και

– δημιουργούνται συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια δράσης τόσο για την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων όσο και για την παραγραφή των οφειλών.

Πέραν αυτών, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που αφορούν την εγγυητική ευθύνη του δημοσίου, τον προσδιορισμό ενός ενδιάμεσου φόρου που θα εφαρμοστεί σε ειδικές περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής σε εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και τεχνικού χαρακτήρα διευθετήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών και τον εξορθολογισμό των κανόνων, που αφορούν στην ενδεχόμενη απώλειά τους στο μέλλον, καθώς και την πρόβλεψη για μείωση έως 50% των προστίμων σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των ελέγχων και αποδέχονται τον επιπλέον φόρο που τους έχει προσδιοριστεί.

Στην οπτική αυτή, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ορισμένες βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου. Οι εν λόγω προβλέψεις του σχεδίου νόμου αφορούν τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, την κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων, την ψηφιοποίηση διαδικασιών και τη συναφή κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ, τη γρηγορότερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, τη θέση σε ισχύ ανώτατου χρονικού ορίου για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, την πρόβλεψη ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, τη διευθέτηση των ρυθμίσεων προς τη φορολογική διοίκηση και τον εξορθολογισμό των κανόνων που αφορούν την ενδεχόμενη απώλειά τους, την πρόβλεψη μείωσης έως 50% των προστίμων σε περίπτωση μη αμφισβήτησης της οφειλής που προκύπτει μετά από φορολογικό έλεγχο, καθώς επίσης και τις ειδικές διατάξεις που έχουν να κάνουν με την εγγυητική ευθύνη του Δημοσίου.

Κύριο βάρος της ομιλίας του κ. Στέλιου Πέτσα περιστράφηκε γύρω από δύο αναφορές, τις οποίες έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την πρώτη, και όπως σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «ακούσαμε εδώ ότι υπερφορολογούμε τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους, γιατί θέλουμε δήθεν να τους «εξοντώσουμε». Άρα, για όσους τα λένε αυτά, η Κυβέρνηση θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Γιατί σε ποσοστό πάνω από 50% οι μικρομεσαίοι στήριξαν στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το έκαναν αυτό γιατί ξέρουν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε πάνω από 50 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και τους στήριξε πολλαπλά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, δεν αντιλαμβάνονται αυτοί που τα λένε αυτά, ότι ιδίως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θέλει ισονομία, καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση του παρεμπορίου και των παράνομων «ελληνοποιήσεων» και γενικά την επιβολή από το Κράτος ίσων όρων ανταγωνισμού. Και ζητούν σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Ακριβώς αυτά που εμπέδωσε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Σε σχέση με τη δεύτερη αντιπολιτευτική αναφορά, ο κ. Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «ακούσαμε ότι αυξάνεται το σύνολο των οφειλών σε φορολογική διοίκηση και ασφαλιστικά ταμεία. Τα επίσημα στοιχεία των οφειλών, για παράδειγμα στις Εφορίες, δημοσιεύονται στη σελίδα της ΑΑΔΕ. Και επειδή δεν είμαστε λωτοφάγοι, πρέπει να ανατρέξουμε λίγο στην εξέλιξη αυτών των οφειλών τα τελευταία χρόνια.

«Επιλέγω την τελευταία 15ετία για να είμαι σχετικά σύντομος», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Το 2009, όταν ο Κώστας Καραμανλής πήγαινε στις κάλπες του Οκτωβρίου με πρόγραμμα λιτότητας και ζητούσε δημοσιονομική προσαρμογή για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Υπονοούσε, τα 31 δις ευρώ τότε, των οφειλών στην Εφορία. Και προέταξε τον εύκολο και λαϊκίστικο, όπως αποδείχθηκε, δρόμο, ότι κάποιος άλλος και όχι ο λαός θα πλήρωνε το κόστος της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε σήμερα. Τα 31 δις ευρώ οφειλών έγιναν περίπου 55 δις ευρώ μέχρι το 2012 και λόγω της πολυετούς δημοσιονομικής κρίσης εκτοξεύτηκαν στα 105 δις ευρώ μέχρι το 2018. Έκτοτε παραμένουν περίπου σταθερά στα 106 δις ευρώ περίπου.

Επομένως, καθαρές κουβέντες: δεν αποδίδεται σε αυτή την Κυβέρνηση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν ήθελε κάποιος να ασκήσει κριτική θα έπρεπε λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, να εστιάσει στη μείωση του απόλυτου ύψους των οφειλών, με διαγραφή των μη εισπράξιμων εξ’ αυτών και τη γενναία ρύθμιση των εισπράξιμων οφειλών. Και όχι να προκαλεί σκόπιμα σύγχυση, ότι δήθεν διογκώθηκαν οι οφειλές λόγω της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης.

Κι ακόμη, θα έπρεπε να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στη συμμόρφωση των φορολογουμένων, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ποσοστό εισπραξιμότητας. Γιατί αυτό το ποσοστό, ceteris paribus, αν ανεβαίνει, δείχνει μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα να πληρωθεί δεδομένος φόρος που βεβαιώνεται, ενώ αντίθετα, αν πέφτει, δείχνει χαμηλότερη φοροδοτική ικανότητα. Και ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό εισπραξιμότητας όλων των φόρων έχει αυξηθεί στο 84,51% το 2023, από 81,12% το 2019.

Και σίγουρα σε αυτή την αύξηση της συμμόρφωσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μειώσεις φόρων και ο πολλαπλασιασμός της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό το νέο νομοσχέδιο, που εμπλουτίζει τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με την εμπειρία των τελευταίων ετών της ψηφιακής εποχής. Με γνώμονα λοιπόν, το συμφέρον των πολιτών και της εθνικής οικονομίας, συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά!», κατέληξε ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR