«Όταν το κόστος που πρέπει να καλύψει ο παραγωγός ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις μας πάνω από 9 ευρώ το κιλό, τιμή πώλησης μέσω του καλαθιού στα 9,90 θα είχε σαν συνέπεια την πίεση εκ μέρους των εμπόρων για τιμές παραγωγού σημαντικά χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, καθώς και αυξημένες εισαγωγές αμνοεριφίων με χαμηλότερη ποιότητα και τιμή για διατήρηση της τιμής του καλαθιού», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι.
«Θα αναγκασθούν να πουλάνε και λιγότερα αμνοερίφια και χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής. Αυτή όμως, είναι η λογική της συρρίκνωσης και όχι της ανάπτυξης», υποστηρίζουν στο ΣΕΚ και προτείνουν:
-Μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ, στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του έτους.
-Στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
-Αυστηρός έλεγχος στα εισαγόμενα αρνιά (από Ρουμανία κλπ) και στη συνέχεια την ελληνοποίηση τους.
-Μέτρα στήριξης των κρεοπωλών για συγκράτηση και μείωση των τιμών πώλησης.
Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως ότι οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι πιέζονται λόγω μειωμένης παραγωγής από τους κτηνοτρόφους και μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές, λόγω του Πάσχα των Καθολικών.
«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια με τον συνάδελφό μου τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γεωργαντά, για το πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Σε 2-3 μέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι θα πετύχουμε πάλι», είπε χαρακτηριστικά.