10.4 C
Rafina
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

ΕΦΕΤ: Καρκινογόνες ουσίες σε αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα προειδοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς περιέχουν χημικές ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο λόγος για τις νιτροζαμίνες, χημικές ενώσεις που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία του κρέατος.

Οι ουσίες αυτές περιέχονται και στη φαινομενικά «αθώα» γαλοπούλα σε φέτες, η οποία από πολλούς θεωρείται ως το ιδανικό υγιεινό σνακ, με αρκετή πρωτεΐνη και λίγες θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για τα επεξεργασμένα ψάρια, όπως είναι ο καπνιστός σολομός.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τα ευρήματα της αξιολόγησης που δημοσίευσε χθες Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία αποκάλυψε πως 10 από τις νιτροζαμίνες που συχνά συναντάμε στο επεξεργασμένο κρέας και τα αλλαντικά είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές (μπορεί να βλάψουν το DNA).

Σημειώνουμε εδώ πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τα αλλαντικά και το επεξεργασμένο κρέας εδώ και χρόνια ως «γνωστή καρκινογόνος ουσία», κατατάσσοντάς το μάλιστα στην κορυφαία ομάδα, μαζί με το κάπνισμα (ομάδα 1).

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής για τους Επιμολυντές στην Τροφική Αλυσίδα, δρ. Ντίτερ Σρενκ: «Η αξιολόγησή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες στον πληθυσμό της Ε.Ε., το επίπεδο έκθεσης σε νιτροζαμίνες στα τρόφιμα εγείρει ανησυχία για την υγεία».

«Για να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, δημιουργήσαμε το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση επικινδυνότητας. Υποθέσαμε ότι όλες οι νετροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είχαν την ίδια δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους με την πιο επιβλαβή νιτροζαμίνη, αν και αυτό είναι απίθανο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρόλα αυτά, πέρα από τους ηπατικούς όγκους, έρευνα του Harvard έδειξε ότι η κατανάλωση 25 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 19%. Την ίδια στιγμή, άλλη μελέτη έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση μόλις μιας φέτας αλλαντικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος κατά 22%.

Η γνωμοδότηση της EFSA θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τις εθνικές αρχές ποια μέτρα διαχείρισης επικινδυνότητας χρειάζονται.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR