10.8 C
Rafina
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή – Απορρίφθηκε η έφεσή της

Απορρίφθηκε από το Εφετείο των Βρυξελλών η αίτηση αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Θα παραμείνει στη φυλακή των Βρυξελλών.

Λίγο νωρίτερα είχε απορριφθεί και το αντίστοιχο αίτημα του επίσης εμπλεκόμενου στην υπόθεση Qatargate, Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος θα παραμείνει στη φυλακή για έναν ακόμη μήνα.

Politico: Πώς η Εύα Καϊλή κατέληξε να… λύνει και να δένει στις Βρυξέλλες 

Στην άνοδο της Εύας Καϊλή στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και την εκκωφαντική της πτώση που την οδήγησε στη φυλακή των Βρυξελλών εστιάζει μεγάλο αφιέρωμα του Politico, παρομοιάζοντας την Ελληνίδα «σελέμπριτι» πολιτικό, όπως την αποκαλεί, με τον Ίκαρο που πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο κι έλιωσαν τα φτερά του…

Στο ρεπορτάζ του το Politico αναφέρεται στο εορταστικό δείπνο P28, που οργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο – μια λαμπερή εκδήλωση στο κοινωνικό ημερολόγιο των Βρυξελλών που αποκαλύπτει την κατάταξη των πιο ισχυρών ανθρώπων στην Ευρώπη – και τη δυσαρέσκεια της Εύας Καϊλή για το σχεδιάγραμμα των θέσεων, καθώς προτιμούσε μια θέση σε τραπέζι επιπέδου. Μετά από πιέσεις που άσκησε το γραφείο της με μια καταιγίδα e-mail η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξε τελικά σε τραπέζι δίπλα στον Επίτροπο για τις θέσεις εργασίας της ΕΕ, Nίκολας Σμιτ, ακριβώς πίσω από την πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα και τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν.

Η επιθυμία της αυτή, η αναζήτηση της εγγύτητας με την εξουσία συνάδει με την προσέγγιση που ακολούθησε η Εύα Καϊλή επί δύο δεκαετίες στην πολιτική, από τα πρώτα βήματά της ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητείας της στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι σύντομα ίσως να είχε μια θέση στην πρώτη σειρά. Δύο μέρες αργότερα βρέθηκε στη φυλακή.

Σε μια επιχείρηση που έσπασε τη λαμπερή βιτρίνα της πολιτικής των Βρυξελλών η Καϊλή συνελήφθη από τη Βελγική αστυνομία στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς, στην οποία εμπλέκονται τρεις φερομενοι συνεργοί. Εκ των τεσσάρων που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο – ανάμεσά τους ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι κατηγορούμενοι ότι έλαβαν χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο για πολιτικές χάρες – η Καϊλή ήταν μακράν η πιο ορατή, η πλέον υψηλόβαθμη και η πλέον φιλόδοξη πολιτικά.

Παρά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που έχει έρθει στο φως για την υπόθεση Qatargate ο ακριβής ρόλος της Καϊλή παραμένει ελάχιστα καθορισμένος. Η ίδια, σε αντίθεση με τον Παντσέρι, που ομολόγησε την ενοχή του και συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές δεν έχει παραδεχτεί ακόμη οποιαδήποτε αδικοπραγία και παραμένει στη φυλακή περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, με τις δικαστικές αρχές να αρνούνται να εγκρίνουν την υπό όρους αποφυλάκισή της θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δραπετεύσει και ότι θα μπορούσε να παραποιήσει στοιχεία.

Αν και οι δικηγόροι της Καϊλή την περιγράφουν ως αθώο θύμα άλλων υπόπτων στην υπόθεση, το ένταλμα της σύλληψής της, που εξασφάλισε το Politico, υποστηρίζει ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν βασικό μέλος της συνωμοσίας, που γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παράνομα μετρητά, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι και διατηρούσε δεσμούς με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, ο οποίος αναφέρεται ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση, αναφέρει το Politico επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το πορτρέτο « μιας μαγνητικής προσωπικότητας που αγωνιζόταν ακατάπαυστα για ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για την ιδεολογία ή την πίστη στο κόμμα ή πού θα πήγαινε τελικά, αρκεί να ήταν επάνω.

Μεταξύ άλλων αποκλειστικών λεπτομερειών, το ρεπορτάζ του Politico δείχνει πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα, πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της Μανταλένας στις Βρυξέλλες συχνά αλληλεπικαλύπτονταν. Και πώς άσκησε πίεση, προσωπικά και δυναμικά, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της (…) Για τους Θεσσαλονικείς που παρακολούθησαν την περίπτωσή της από μακριά, η ιστορία της φέρνει στο νου μια ελληνική τραγωδία, στην οποία ένας ευφυής πρωταγωνιστής, που κινείται από ύβρι να διαπράξει απερίσκεπτες ή αλαζονικές πράξεις, συντρίβεται από τη μοίρα – ή τη Νέμεση, τη θεά της εκδίκησης.

Το ευοίωνο ξεκίνημα της Καϊλή στη Θεσσαλονίκη

Σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες πολιτικούς πρώτης γραμμής, η Καϊλή δεν γεννήθηκε με μεγάλο πλούτο ή πολιτικές διασυνδέσεις. Ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η Τουρκία εκδίωξε τον ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης. Μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Ιγνατιάδου απέκτησαν την Καϊλή και την αδερφή της, Μανταλένα, όσο ήταν ακόμη πολύ νέοι. Σύμφωνα με άτομο που σύχναζε στο σπίτι των γονιών της Καϊλής, αντιμετώπιζαν μαζί με τους πανεπιστημιακούς τους φίλους την Εύα σαν κούκλα.

Το ενδιαφέρον της Έυας Καϊλή για την πολιτική ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Εντάχθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών και εξελέγη πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου της στα 15. Στη συνέχεια, μετά την εγγραφή της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, εξελέγη αμέσως πρόεδρος του συλλόγου του τμήματός της.

Δεκαετίες αργότερα, αυτή η εκλογική νίκη, και το πώς την κατέκτησε, παραμένει χαραγμένη στο μυαλό των ανθρώπων που γνώριζαν την Καϊλή εκείνη την εποχή. Έχοντας καταφέρει να εξασφαλίσει υποστήριξη πίσω από μια υποψηφιότητα της ΠΑΣΠ για πρώτη φορά στο τμήμα της, ήταν μεταξύ των νικητών του πρώτου γύρου. Σύμφωνα με τον κανονισμό του σχολείου, οι νικητές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια κεκλεισμένων των θυρών για να διαπραγματευτούν ποιος θα γίνει ο πρόεδρος του πανεπιστημιακού τμήματος.

Καθηγητής που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, δήλωσε στο Politico ότι η Καϊλή έταξε ό,τι ήθελαν στις αντίπαλες παρατάξεις, αρκεί να γίνει πρόεδρος, όπως και έγινε τελικά. «Η Εύα ήταν πάνω από όλους. Δεν την ενδιέφερε η ιδεολογία. Το υπόλοιπο κόμμα ήταν πολύ δυσαρεστημένο», είπε ο καθηγητής.

Ένα αστέρι γεννιέται

Όσο παρέμεινε ακόμη στη Θεσσαλονίκη η Καϊλή ασχολείτο με την πολιτικη΄. Κατέβηκε υποψήφια για το δημοτικό συμβούλιο και το 2002 εξελέγη ως το νεότερο μέλος του.

Λόγω του φορτωμένου προγράμματος, δεν είχε πολύ χρόνο για τις σπουδές της είπαν στο Politico δύο καθηγητές που εργάζονταν τότε στο Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας ότι η Kαϊλή είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τα μαθήματα λόγω των πολιτικών της δεσμεύσεων και να της επιτραπεί να περάσει το μάθημα αρχιτεκτονικής ούτως ή άλλως, αίτημα που ικανοποιήθηκε αθόρυβα, όπως είπαν αμφότεροι.

Για τον συνήγορό της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο όλα αυτά «είναι μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου συκοφαντία, που όχι μόνο προσβάλλει την κα. Εύα Καϊλή, αλλά και την αξιοπιστία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η Καϊλή πήρε το πτυχίο της στην αρχιτεκτονική σπουδάζοντας και δίνοντας εξετάσεις, όπως όλοι οι φοιτητές στη χώρα μας».

Με την πρώτη ευκαιρία η Καϊλή έκανε το μεγάλο άλμα, όταν στις εκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ απάντησε με την Καϊλή στην υποψηφιότητα της Έλενας Ράπτης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο τότε επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κράτησε την έδρα για τον εαυτό του με την Καϊλή -άπειρη μεν στη δημοσιογραφία – να γίνεται μια από τις κύριες παρουσιάστριες ειδήσεων στο μεγαλύτερο τότε κανάλι της Ελλάδας, το MEGA, από το 2004 έως το 2007.

Με την προβολή που εξασφάλισε από την τηλεόραση και το μεταπτυχιακό της στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, προετοιμάστηκε για την επόμενη εκλογική της προσπάθεια το 2007, την οποία κέρδισε.

Λίγο αργότερα ζήτησε και πάλι να εξαιρεθεί από την υποχρέωση της παρακολούθησης των μαθημάτων λόγω του φόρτου της πολιτικής της εργασίας, αλλά ο καθηγητής της, Νίκος Κοτζιάς, αντέδρασε. «Είναι ντροπή ένα νεαρό άτομο να προσπαθεί να πάρει με αυτόν τον τρόπο πτυχίο, για το οποίο δεν εργάστηκε», έγραψε τότε ο Κοτζιάς σε δήλωσή του. Η Καϊλή ζήτησε στη συνέχεια από τον πρύτανη να εξεταστεί από επιτροπή καθηγητών, εξαιρουμένου του Κοτζιά και το πανεπιστήμιο αποδέχθηκε το αίτημά της και τελικά της απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό.

Το 2012, η Καϊλή ήταν ξανά υποψήφια βουλευτής και εξελέγη, αλλά και πάλι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την έδρα της υπέρ του αρχηγού του κόμματος. Κι έτσι στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας συμβουλές σε διάφορα ελληνικά μήντια και φαρμακευτικές εταιρείες και περνούσε βραδιές στα μπουζούκια, λέει το Politico, όπου πόζαρε στο φακό με διάφορους πολιτικούς και επιχειρηματίες, ενώ ήταν τακτική θαμώνας σε κλαμπ και εστιατόρια της Μυκόνου.

Οι αδερφές Καϊλή στις Βρυξέλλες

Η εκλογή της Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 ήταν το αποκορύφωμα πολυετών φιλοδοξιών. Το σχέδιο, όπως αποδείχτηκε, ήταν να γίνει μια από τις πιο πολυάσχολες και γνωστότερες πολιτικούς των Βρυξελλών. Έγινε κορυφαία υποστηρικτής στις Βρυξέλλες σε θέματα τεχνολογίας, δείχνοντας από νωρίς ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και καταθέτοντας την πρώτη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blockchain, η οποία εγκρίθηκε.

Στην ερώτηση που της τέθηκε το 2018, πώς πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα κρυπτονομίσματα στους απλούς ανθρώπους, είπε: «Τα κρυπτονομίσματα είναι σαν τον καιρό.Μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη, χωρίς να κατανοήσετε την διαδικασία που κρύβεται πίσω από αυτά».

Η Καϊλή άρχισε να πυκνώνει τιςι ομιλίες της, τις συμμετοχές σε επιτροπές, την εμφάνισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκδηλώσεις με τη βοήθεια της αδελφή της, Μανταλένας.

Η τελευταία ίδρυσε μια οργάνωση πολλαπλών σκοπών – το MADE Group – του οποίου η εστίαση συχνά επικαλύπτονταν από την καριέρα της αδερφής της και η οποία λάμβανε τεράστια χρηματικά ποσά από την ΕΕ για έργα που είχαν την υποστήριξη της Εύας.

Σε κάποιες περιπτώσεις συνδεόταν πολύ βολικά η δράση της Εύας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιχείρηση της Μανταλένας. Σύμφωνα με τον Henri Estramant, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος στο γραφείο της Kαϊλή, η Μανταλένα περιέγραφε τον εαυτό της ως «σύμβουλο» της αδερφής της και του ανέθετε να γράφει προτάσεις για το κοινοβουλευτικό έργο της Εύας.

Από το 2016 έως το 2022, εγκρίθηκαν τουλάχιστον 26 πιλοτικά έργα της Εύας Καϊλής , τουλάχιστον ένα εκ των οποίων, το «Τέχνη και ψηφιακά μέσα» , κατέληξε να ωφελήσει την επιχείρηση της Μανταλένα, που εξασφάλισε 105.172 € από τη συμμετοχή της στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Το 2022, κι ενώ μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Εύα Καϊλή παρουσίασε ένα πιλοτικό έργο για μια εφαρμογή παρακολούθησης των ασυνόδευτων ανηλίκων της Ουκρανίας, με προϋπολογισμό: 850.000 €). Η τροπολογία που πρότεινε το πιλοτικό έργο επέμενε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία της εφαρμογής θα ήταν να βασιστεί σε ένα υπάρχον έργο της ΕΕ, το ChildRescue που αναπτύχθηκε το 2018 – με τη συμμετοχή του ομίλου MADE της Μανταλένας Καϊλή – για να βοηθήσει στην εύρεση αγνοουμένων παιδιών προσφύγων. Η Κομισιόν, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τη σχέση των δύο αδελφών, ο Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί και τη Μανταλένα, είπε: «Είναι λάθος η αδερφή της Καϊλή να δέχεται άδικη επίθεση. Εξ όσων γνωρίζω, συμμετείχε στη μη κερδοσκοπική εταιρεία της κοινωνίας των πολιτών MADE Group, η οποία έχει επανειλημμένα ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και όλα είναι νόμιμα».

H σχέση με το Κατάρ

Όπως αναφέρει το Politico, η Εύα Καϊλή είχε ταξιδέψει στο Κατάρ με τον σύντροφό της, Τζόρτζι και τον Παντσέρι το 2020, αλλά αφότου ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου στην Ευρωβουλή τον Ιανουάριο του 2022, άρχισε να σχεδιάζει περισσότερα ταξίδια στον Κόλπο. Στα τέλη Οκτωβρίου

του 2022, η Εύα Καϊλή βρέθηκε και πάλι στην Ντόχα όπου επαίνεσε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ, μετά από τη συγκατάθεση που εξασφάλισε από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για το ταξίδι.

Σύμφωνα με τέσσερα emails μεταξύ της Καϊλή και της Μέτσολα, που εξασφάλισε το Politico, η Καϊλή επί μήνες πίεζε τη Μέτσολα να της επιτρέψει να μεταβεί στο Κατάρ και το Κουβέιτ. Η Μέτσολα υπέγραψε το ταξίδι μόλις μία εβδομάδα πριν πραγματοποιηθεί, αλλά η Χάνα Νόιμαν -ευρωβουλευτής των Πρασίνων που προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Αραβική Χερσόνησο (DARP), όπου η Καϊλή ήταν αναπληρωματικό μέλος- δεν ενημερώθηκε ποτέ. Η Νόιμαν είπε ότι το Κατάρ ακύρωσε ένα ταξίδι που είχε κανονίσει η αντιπροσωπεία της και ότι ήταν έκπληκτη που είδε την Καϊλή να πηγαίνει.

Στο πρώτο email, που εστάλη τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Καϊλή έγραψε στη Μέτσολα: «Είμαι πεπεισμένη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει να παίξει ισχυρότερο ρόλο στον Κόλπο». Σε αυτό το email, η Καϊλή ζήτησε να συσταθεί κοινοβουλευτική συνέλευση μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με το Συμβούλιο Συντονισμού του Κόλπου, μια περιφερειακή ομάδα που αποτελείται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Ντόχα, η Καϊλή συναντήθηκε με όλους, από τον Εμίρη του Κατάρ μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του Συμβουλίου Shura, του νομοθετικού σώματος του κράτους του Κόλπου. Η Καϊλή συνάντησε επίσης κάποιον Σάκη Μπατσιλά, έναν Έλληνα, που ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 του Κατάρ και στρατηγικός σύμβουλος για την αρχική προσφορά το 2010.

Ενόψει της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το εμιράτο, υπήρξε έντονη δραστηριότητα γύρω από ένα ψήφισμα σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα μετά από έρευνα του Guardian σύμφωνα με την οποία 6.500 μετανάστες εργάτες σκοτώθηκαν ενώ εργάζονταν σε εργοτάξια του Μουντιάλ. Με τη διοργάνωση, που ξεκινούσε στα τέλη Νοεμβρίου, το διακύβευμα ήταν μεγάλο για την Ντόχα καθώς η αρνητική δημοσιότητα θα μπορούσε να επισκιάσει την εκσυγχρονιστική εικόνα που επρόκειτο να προωθήσει η υπερβολή του Μουντιάλ.

Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής

Η Καϊλή και άλλοι ευρωβουλευτές από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είχαν ταχθεί ευνοϊκά υπέρ του εργασιακού ιστορικού του Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του Κόλπου είχε αντιμετωπίσει τις ανησυχίες υιοθετώντας μεταρρυθμίσεις. Αλλά η Λάρα Γουόλτερς, μια Ολλανδέζα ευρωβουλευτής που ανήκει στην ίδια ομάδα με την Καϊλή, ήταν μια από τις πιο ειλικρινείς επικρίτριες του Κατάρ.

Πριν από μια ακρόαση στις 14 Νοεμβρίου με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι – τον οποίο οι Βέλγοι εισαγγελείς ανέφεραν ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση του Qatargate, το γραφείο της Καϊλή επικοινώνησε επανειλημμένα με τη Γουόλτερς για να κανονίσουν συνάντηση. Όταν το γραφείο της Γουόλτερς δεν απάντησε στα αιτήματα, η Καϊλή την πλησίασε στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου για να ασκήσει πίεση για την υπόθεσή της, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Ευρωκοινοβουλίου με άμεση γνώση επί του θέματος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Όταν η Γουόλτερς σηκώθηκε για να μιλήσει κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δύο άλλοι ύποπτοι για την υπόθεση, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα και ο σύντροφος της Καϊλή, Τζόρτζι, ήταν στην αίθουσα. Αφού μίλησε η Γουόλτερς, ο Ταραμπέλα πήρε το λόγο και επαίνεσε το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ. «Ένιωσα εξαιρετικά άβολα», είπε η Γουόλτερς στο Politico.

Ένας δικηγόρος του Ταραμπέλα είπε ότι η παρέμβασή του εκείνη την ημέρα ήταν «εντελώς μετρημένη. Το μόνο που λέει είναι να σταματήσουμε να κοιτάμε τι γινόταν πριν από 10 χρόνια». Ο δικηγόρος του Τζόρτζι δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχόλιο.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει επί του ψηφίσματος. Ήταν εκείνη την εποχή που η Καϊλή εκφώνησε μια ομιλία στη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Καϊλή πλησίασε τη Γουόλτερς, που καθόταν. «Η Εύα έρχεται σε μένα και ουσιαστικά προσπαθεί να με εμποδίσει να μιλήσω», είπε η Γουόλτερς στο podcast του EU Scream τον Φεβρουάριο. «Επέμενε στα πράγματα που είπε στην ομιλία της. Είπε, πολύ προσωπικά, γιατί το κάνεις αυτό;». Απτόητη, η Γουόλτερς σηκώθηκε για να εκφωνήσει την ομιλία της, καταρρίπτοντας το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ.

Η τελευταία δημόσια πράξη της Καϊλή υπέρ του Κατάρ πριν από τη σύλληψή της ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Το Κατάρ ασκούσε πιέσεις στην ΕΕ για να επιτρέπει στους πολίτες του ταξίδια χωρίς βίζα στα κράτη-μέλη της Ένωσης και η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου επρόκειτο να ψηφίσει έκθεση σχετικά με την πρόταση.

Αν και δεν ήταν μέλος, ούτε καν αναπληρωματικό, της επιτροπής η Καϊλή εμφανίστηκε και ψήφισε υπέρ της έκθεσης. Μολονότι αυτό δεν αντίκειται στους κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες. Η Καϊλή δεν το είχε κάνει. Σύμφωνα με την Γερμανίδα ευρωβουλευτή Γκαμπριέλε Μπίσοφ, μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η αυτοσχέδια ψηφοφορία ήταν αρκετή για να σημάνει ο κώδωνας του κινδύνου μεταξύ άλλων μελών του ευρωκοινοβουλίου. Η ψήφος της Καϊλή στην επιτροπή ήταν «εντελώς αντίθετη με τους κανόνες μας», είπε η Μπίσοφ.

Η επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία, κάλεσε την Καϊλή σε μια συνάντηση στο Στρασβούργο για εξηγήσεις, σύμφωνα με άνθρωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εμπλέκεται στενά στη διαδικασία. Αλλά πριν προλάβει να γίνει η συνάντηση, η Καϊλή συνελήφθη.

Ερωτηθείς για το λόμπι της Καϊλή, ο συνήγορός της είπε ότι τα περί προσωπικής ατζέντας για το Κατάρ ήταν ένας «μεγάλος μύθος, ο οποίος θα καταρριφθεί εντελώς».

«Η κ. Καϊλή δεν είχε εκτελεστική εξουσία, όπως συμβαίνει με όλους τους ευρωβουλευτές», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Μπάρμπα Βάγγος στην κεντρική πλατεία – η γεύση που αγαπάτε, η ποιότητα που εμπιστεύεστε – RPN

Σας προσκαλούμε να ζήσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία στο...

FAST LEARNERS: Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην περιοχή μας που χρησιμοποιεί ΑΙ – RPN

Οι FAST LEARNERS - Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εκμάθησης Η/Υ...

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,8 εκατ. ευρώ – RPN

Έγινε η κλήρωση με αριθμό 2860 του Τζόκερ το...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2025 – RPN

Δείτε τις ημερήσιες προβλέψεις για όλα τα ζώδια (20/1/2025) Κριός Σήμερα,...

Βαρύ πένθος – Η Μαίρη Βιδάλη έχασε τον γιο της, Κάρολο – RPN

Βαρύ πένθος για την Μαίρη Βιδάλη, η οποία θρηνεί...

Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ – RPN

Η Καίτη Γκρέυ, η θρυλική φωνή του ελληνικού λαϊκού...

Οι οδηγοί της Ραφήνας πάνε εκδρομή στα χιόνια – RPN

Η συγκεκριμένη αφίσα δε χρειάζεται περιγραφή. Μιλάει από μόνη της! Μια...

RPN.GR