Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει πάντα χταπόδι. Ξιδάτο, λιόκαυτο και ψητό στα κάρβουνα για τους «μάστορες» του είδους, στιφάδο, στο φούρνο ή -το πιο σύνηθες- με κοφτό μακαρονάκι είναι εκ των ων ουκ άνευ της πρώτης ημέρας της Σαρακοστής.
Ειδικά το χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι έχει τα πρόσθετα πλεονεκτήματα ότι «φτουράει» -το φρέσκο χταπόδι δεν είναι φτηνό- και είναι το αγαπημένο πιάτο των παιδιών για την ημέρα που συναγωνίζεται μόνο τα καλαμαράκια τηγανιτά.
- Yλικά:
- 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο
- 1 πράσο
- 1 καρότο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- ½ κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1.400-1.500 γρ. νερό
- Ξύσμα και χυμό λεμονιού από ½ λεμόνι
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου.
- Για το σερβίρισμα:
- Φέτα (για όσους δεν νηστεύουν)
- Ελαιόλαδο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Προετοιμασία:
- Κόβετε σε μικρούς κύβους το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο.
- Πλένετε καλά και κόβετε σε μικρές ροδέλες τα πλοκάμια του χταποδιού. Αναποδογυρίζετε την «κουκούλα» του, αφαιρείτε στόμα και μάτια αν δεν το έχει ήδη κάνει ο ψαράς σας, πλένετε καλά, και κόβετε σε λωρίδες.
- Εκτέλεση:
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνετε το μισό λάδι από την ποσότητα που προβλέπει η συνταγή.
- Ζεσταίνετε την κατσαρόλα και ρίχνετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.
- Όταν τα λαχανικά αρχίζουν να παίρνουν λίγο χρώμα, ρίχνετε στην κατσαρόλα το χταπόδι και ανακατεύετε, μέχρι το χταπόδι να αλλάξει χρώμα (4-6 λεπτά).
- Σε αυτό το σημείο, προσθέτετε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε, προσθέτετε το κονκασέ, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, αλάτι (με μέτρο, διότι το χταπόδι είναι αλμυρούτσικο) και πιπέρι.
- Προσθέτετε το νερό, κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζετε για περίπου μία ώρα, όσο να ξυθεί το χταπόδι.
- Ανεβάζετε την ένταση του ματιού και, μόλις το φαγητό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνετε τα ζυμαρικά. Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Όταν βράσουν τα μακαρόνια, αποσύρετε από το μάτι. Συμπληρώνετε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με το γούστο σας και πασπαλίζετε με τον φρέσκο δυόσμο. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ωμό λάδι για να «γυαλίσει» το φαγητό.
Προαιρετικά! Μπορείτε να σβήσετε το χταπόδι με λίγο λευκό κρασί ή ούζο πριν προσθέσετε στην κατσαρόλα τον πελτέ.