Υπαπαντή του Σωτήρος και Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής
Σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα ονόματα Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα και Ρούλα. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη γιορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος, μια από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Υπαπαντή του Σωτήρος
Το γεγονός εξιστορείται από τον ευαγγελιστή Λουκά (Β’ 22-35) και αφορά την παρουσίαση του βρέφους Ιησού στο Ναό της Ιερουσαλήμ, σαράντα μέρες μετά τη γέννησή Του. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ πήγαν στον Ναό για να αφιερώσουν το πρωτότοκο παιδί στον Θεό και να προσφέρουν θυσία, όπως όριζε η παράδοση. Εκεί, ο υπερήλικας Συμεών υποδέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και αναγνώρισε σε Αυτόν τον Σωτήρα του κόσμου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, αλλά να τον τελειοποιήσει.
Στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η γιορτή της Υπαπαντής τιμόταν με μεγαλοπρεπή ολονυκτία, όπου οι αυτοκράτορες παρευρίσκονταν στον Ναό των Βλαχερνών.
Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής
Στην Οία της Σαντορίνης, στον οικισμό Φοινικιά, βρίσκεται η εκκλησία της «Παναγίας της Μαρουλιανής», η οποία εορτάζει την Υπαπαντή. Το όνομα «Μαρουλιανή» προέρχεται από μια παράδοση που συνδέεται με τη Μικρά Ασία. Ένας Έλληνας αγρότης στη Σμύρνη, γύρω στο 1800 μ.Χ., ανακάλυψε θαμμένο σε χωράφι ένα εικόνισμα της Υπαπαντής κάτω από τις ρίζες μαρουλιών. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στη Σαντορίνη το 1840 μ.Χ. έκτισαν την εκκλησία σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος.
Η γιορτή της Υπαπαντής στην Οία συνοδεύεται από ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα πανηγύρια του νησιού, διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις και τη θρησκευτική ευλάβεια.